Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Masaker motorovou pílou. Nemecké médiá reagujú na prehru Angely Merkel
Zdielať na

Masaker motorovou pílou. Nemecké médiá reagujú na prehru Angely Merkel

BERLÍN / V nedeľných krajinských voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku zvíťazila podľa odhadov Sociálna Demokracia s 30,4 percenta hlasov. Alternatíva pre Nemecko je podľa prognózy verejnoprávnej televízie ZDF s 21,4 percenta druhá a Kresťanskodemokratická únia kancelárky Angely Merkel s 19,4 percenta až tretia.

Nemecké denníky sa venujú veľkému neúspechu kresťanských demokratov v politickej domovine kancelárky Merkel. Strana v krajinských voľbách dosiahla svoj doteraz najhorší výsledok v Meklenbursku-Predpomoransku, napriek tomu bude asi naďalej so sociálnymi demokratmi vládnuť. Denník Süddeutsche Zeitung napísal:"ak máte radi vzrušenie, dá sa to, čo doteraz AFD napáchala v nemeckej straníckej demokracii, opísať ako masaker motorovou pílou. Z CDU, SPD a Ľavice vyrezala celé kusy."

Denník Stuttgarter Zeitung podľa ktorého je Alternatíva pre Nemecko predovšetkým protimerkelovskou stranou vyhlásil: "Utečenecká politika Angely Merkel zneistila toľko ľudí, že pôsobí ako hnojivo na rast AFD."

Ťažké časy

V Meklenbursku-Predpomoransku, ktoré je domovským politickým regiónom kancelárky Angely Merkel, CDU vo voľbách pred piatimi rokmi dostala 23 percent hlasov, čo bol do tej doby jej najhorší výsledok. Nedeľňajšie hlasovanie ho ešte prekonalo a niektorí komentátori už predvídajú, že stranu možno čakajú ťažké politické otrasy.

Sláviť sa bude naopak v tábore strany AFD, pre ktorú ide o druhý najlepší zemský výsledok v jej histórii. Viac doteraz získala len pri tohtoročnom hlasovaní v Sasku-Anhaltsku, kde sa pre ňu vyslovilo 24,2 percenta voličov.

V Meklenbursku-Predpomoransku AFD prvýkrát vstúpi do parlamentu, celkom tak bude zastúpená v deviatich krajinských snemoch. Medzi mužskými voličmi vo veku medzi 30 a 59 rokmi bola v nedeľu AFD podľa inštitútu Forschungsgruppe Wahlen dokonca vôbec najúspešnejšie stranou.

Pohodlná väčšina

Zo svojho výsledku má radosť aj Sociálna demokracia, ktorá sa pred časom v prieskumoch pohybovala na úrovni sotva 22 percent hlasov. Aj keď oproti voľbám v roku 2011 oslabila o viac ako päť percent, bude môcť v Meklenbursku-Predpomoransku naďalej vládnuť. Súčasný šéf krajinskej vlády Erwin Sellering (SPD) už výsledok označil za skvelý. Očakáva sa, že si za koaličného partnera znovu zvolí CDU, s ktorou bude mať v 71-člennom parlamente pohodlnú väčšinu okolo 40 kresiel.

Vládnu už desať rokov

Obe strany bývalej východonemeckej krajiny vládnu od roku 2006 a za tú dobu sa im podarilo okrem iného znížiť nezamestnanosť na polovicu, vyrovnať rozpočty alebo oživiť turistický ruch. Tohtoročná predvolebná kampaň sa týmto témam ale venovala len minimálne, vášnivo sa debatovalo hlavne o migrácii a o možných nebezpečenstvách s ňou súvisiacich.

Migračná politika

V Meklenbursku-Predpomoransku, ktoré je s 1,6 milióna obyvateľov treťou najmenšou spolkovou krajinou, je len asi 22 000 utečencov, čo je zanedbateľné číslo vzhľadom k tomu, že vlani do Nemecka prišlo 1,1 milióna utečencov. Aj tak ale veľká časť voličov tému považovala za veľmi aktuálnu a svojím hlasovaním pre AFD dala jasne najavo, čo si myslí o migračnej politike spolkovej koalície CDU a SPD.

Viac ako šesťpercentný pokles Ľavice

Do krajinského snemu by sa mala dostať ešte Ľavica s 12,1 percenta hlasov. Pred piatimi rokmi ich mala 18,4 percenta a oslabila tak zo všetkých parlamentných strán najviac. Zelení s piatimi percentami sa pohybujú na hranici vstupu do parlamentu.

Z toho naopak odíde krajne pravicová Národnodemokratická strana (NPD), ktorá dostala asi tri percentá hlasov. Jej voliči totiž podľa pozorovateľov čiastočne prešli k alternatíve pre Nemecko.

Vysoká volebná účasť

Volebná účasť sa v nedeľu v Meklenbursku-Predpomoransku podľa televízie ARD pohybovala okolo 61 percent, bola teda asi o desať percent vyššia ako pred piatimi rokmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy