Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rakúsko je metropolou radikálneho rasizmu, vyhlásil šéf tureckej diplomacie
Zdielať na

Rakúsko je metropolou radikálneho rasizmu, vyhlásil šéf tureckej diplomacie

ANKARA / Turecko s prezidentom Erdoganom, ktorý po nedávnom pokuse o prevrat, robí v krajine rozsiahle čistky, je ďaleko od vstupu do európskeho spoločenstva. Rakúsky kancelár Christian Kern chce, aby Únia zastavila prístupové rokovania s Ankarou. Turecko naopak hrozí, že vypovie marcovú dohodu o obmedzení prílivu utečencov. A turecký minister zahraničia označil Rakúsko za metropolu radikálneho rasizmu.

Turecký prezident Erdogan robí v krajine po minulomesačnom pokuse o vládny prevrat represívne opatrenia, ktoré vedú k prezidentskej diktatúre, trvdí rakúsky šéf obrany. A podľa rakúskeho kancelára Christiana Kerna, je čas ukončiť prístupové rokovania s Ankarou. Nie však na prechodné obdobie, ale na poriadne dlhé roky.

"Vieme, že demokratické štandardy Turecka zďaleka nedostačujú na to, aby sme mohli jeho vstup do EÚ ospravedlniť. Považujem členstvo Turecka v horizonte rokov a možno aj desaťročí za nemožné," vyhlásil Christian Kern.

Radikálny rasizmus

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v rozhovore pre televíznu stanicu TGRT na slová Christiana Kerna reagoval veľmi ostro. "Rakúsky kancelár by sa mal najprv pozrieť na svoju vlastnú krajinu. Jedným z trendov, ktorý je nepriateľom ľudských práv a hodnôt, je rasizmus a dnešné Rakúsko je hlavným mestom radikálneho rasizmu," citovala Čavušogla agentúra Reuters.

Na vyjadrenie šéfa tureckej diplomacie Viedeň reagovala okamžite. Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz Turecku prostredníctvom Twitteru odkázal, aby miernilo svoje slová a činy.

Príliv utečencov

Rakúske politické špičky navrhujú rokovať o ukukončení prístupových jednianiach s Tureckom v Bratislave, na septembrovom summite. A Erdoganový ministri zatiaľ sebavedome žiadajú Brusel o definitívny dátum, ktorým padne pre tureckých občanov vízová povinnosť do únie. Čakali do júna tohto roka. Nestalo sa tak a preto hrozia, že prestanú napĺňať dohodu o obmedzení prílivu utečencov z Turecka na grécke územie. Tá už v apríli priniesla rapídne zastavenie príchodu utečencov.

Ide o vydieranie bruselu Tureckom, alebo naozal grécke ostrovy opäť zažijú návali tisícok utečencov a oživenie zatiaľ stále blokovanej balkánskej utečenecej cesty? Podľa politológa, Erdgoan je ten, ktorý má v ruke hneď niekoľko argumentov, ktoré mu dal do rúk práve Brusel.

"V prvom rade, Turecku EÚ prisľúbila finančnú pomoc, ktorú zatiaľ Ankara v plnej výške nedostala. Do júna mala byť zrušená vízová povinnosť pre tureckých občanov, taktiež k tomu nedošlo. EÚ tvrdí, že Turecko nesplnilo podmienky, Ankara si myslí opak. EÚ pripravuje protiteroristický zákon podobný tomu, ktorý žiada, aby Turecko zrušilo," vysvetľuje politológ a arabista Jozef Lenč.

Ochrana hraníc

Turecko má v krajine milióny nie len sýrskych utečencov. Podľa bezpečnostného špecialistu, Ankara svoje hrozby rýchlo nenaplní. Ak áno, je otázne, či Brusel ochráni hranice Schengenu len políciou. A či je únia vúbec schopná zrealizovať pre účel ochrany vonkajšej hranice prípadne aj vojenskú operáciu.

"Myslím si, že EÚ si už nemôže dovoliť zopakovať uplynulý rok. Otázka však znie, či bude únia schopná zhodnúť sa a či bude schopná vyčleniť potrebné sily a prostriedky. Zatiaľ sme videli, že EÚ robí veľmi málo a príliš neskoro," dodáva bezpečnostný poradca Andor Šándor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy