Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Demonštranti v Kyjeve obsadili tri ministerstvá
Zdielať na

Demonštranti v Kyjeve obsadili tri ministerstvá

KYJEV / Demonštranti v nedeľu večer oznámili, že získali pod kontrolu ministerstvo spravodlivosti v centre Kyjeva a ďalšie dva vládne objekty. S odvolaním sa na šéfa pravicovej skupiny Spoločná vec Oleksandra Danyljuka o tom informovala agentúra Interfax. Podľa neho demonštranti obsadili tiež ministerstvo poľnohospodárstva a energetiky.

Začali stavať barikády

Reportér agentúry AFP informoval, že ministerstvá spravodlivosti sa zmocnilo niekoľko desiatok ľudí. Na odpor vraj nenarazili: v miestach vzdialených niekoľko desiatok metrov od námestia obsadeného dlhodobo demonštrantmi údajne nebol žiadny predstaviteľ poriadkových síl. Demonštranti vraj začali okolo budovy ministerstva okamžite stavať barikády.

Spoločná vec býva spolu so skupinou Pravý sektor označovaná za hybnú silu protivládnych demonštrácií na Ukrajine. Zatiaľčo Pravý sektor tvoria predovšetkým militantní fanúšikovia futbalového klubu Dynamo Kyjev, členovia Spoločnej veci sú údajne bývalí aktivisti národne orientovanej strany Sloboda.

Zaútočili na policajnú základňu

Správy o násilnostiach prichádzali z Kyjeva od nedeľného rána. V noci na pondelok sa v metropole odohrala desiatka stretov medzi demonštrantmi a policajtmi.

Dav zaútočil na budovu výstavného a konferenčného centra Ukrajinský dom, ktorý sa v posledných týždňoch stal základňou policajných síl. Demonštranti ho obsadili a chcú ho využiť ako tlačové stredisko a jedáleň.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy