Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Roaming bude zadarmo, ale len na niekoľko dní
Zdielať na

Roaming bude zadarmo, ale len na niekoľko dní

BRATISLAVA / Už niekoľko rokov sa hovorí o zrušení roamingových poplatkov. Operátori síce nie sú nadšení, no pomaly ale isto sa dostávame do finále. Brusel zverejnil pravidlá, ktoré budú platiť pre užívateľov mobilných telefónov v zahraničí.

"Telekomunikácie si chránili svoje trhy a nechceli veľmi uvažovať o tom, aby bol roaming zrušený. Možno aj preto Komisia teraz prichádza s určitými obmedzeniami," vysvetľuje Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.  Aby zabránili rôznym špekuláciám, že napríklad Slováci by si v Rakúsku kúpili paušál, pretože tam je lacnejší a využívali by ho iba na Slovensku, tak určili maximálnu časovú dĺžku, koľko bude zadaramo.

"Roamingové poplatky občania nebudú platiť počas 90 dní mimo svojej krajiny, to je práve na to cestovanie a voľný pohyb, avšak keď ostatnú viac ako 90 dní, tak už telekomunikační operátori si môžu účtovať určité poplatky," vysvetľuje Dušan Chrenek zo zastúpenia EK na Slovensku. Nebude to ale musieť byť 90 dní za sebou, ale počas celého roka.

Keď pôjdem na dva týždne na dovolenku, o mesiac na týždeň na služobnú cestu, tak sa mi budú tieto časy spočítavať. A keď dosiahnem strop, teda tie tri mesiace, budem už musieť platiť.

Minútu hovoru - 4 centy
SMS správa - 1 cent
1MB dát - 0,85 centu

To všetko samozrejme navyše mimo nášho paušálu.

"Už telekomunikační operátori si môžu účtovať určité poplatky, tieto budú veľmi nízke, ale môžu, to neznamená, že operátori to aj budú robiť," myslí si Chrenek. Je  to reálny návrh, ktorý je už na stole, musí ešte prejsť Európskym parlamentom a platiť začne budúci rok od 15. júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy