Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Dúhová vlajka na našom veľvyslanectve v Budapešti nahnevala Fica
Zdielať na

Dúhová vlajka na našom veľvyslanectve v Budapešti nahnevala Fica

BRATISLAVA, BUDAPEŠŤ / Naše ministerstvo zahraničných vecí sa dostalo do konfliktu s premiérom Ficom. Na stranu kritikov diplomacie sa pridal aj predseda parlamentu Danko. Problémom je dúhová vlajka, ktorú dočasne zavesili na balkóne nášho veľvyslanectva v Budapešti.

Fico označil vyvesenie vlajky za neprijateľný exces, ktorým by malo ministerstvo podľa neho predchádzať. "Slovenská republika je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov. Považujem preto za neprijateľné, aby na budove zastupiteľstva SR v zahraničí okrem vlajky SR a EÚ boli vyvesené akékoľvek iné vlajky, ako to bolo na našom zastupiteľstve v Budapešti, kde bola vyvesená dúhová vlajka,“ napísal Fico na Facebook v deň Dúhového pochodu.

´Tridsať ambasád v Budapešti v spoločnej akcii vyjadrilo podporu jednej z najzákladnejších európskych myšlienok - tolerancii voči menšinám. "Vítame, že slovenská ambasáda v Budapešti vyvesila dúhovú vlajku, pretože sa tým pripojila k ostatným európskym a civilizovaným krajinám," povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Boj proti extrémizmu

V deň Dúhového pride-u sa k vlajke vyjadril premiér Fico a aj predseda parlamentu Andrej Danko. Dokonca zaznel návrh odvolania veľvyslanca Káčera. "Týmto ústavným činiteľom nerozumiem, pretože pred pár mesiacmi hovorili, že chcú bojovať proti extrémizmu a dnes hovoria o excesoch alebo problémoch o dúhovej vlajke," myslí si Weisenbacher. 

Keďže náš zastupiteľský úrad v Budapešti túto aktivitu nekonzultoval s ústredím, minister Lajčák tento problém vyriešil pohovorom s veľvyslancom a udalosť považuje za uzavretú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy