Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vlna útokov na juhovýchode Turecka si vyžiadala najmenej 12 mŕtvych
Zdielať na
Krimi

Vlna útokov na juhovýchode Turecka si vyžiadala najmenej 12 mŕtvych

ANKARA / Na juhovýchode Turecka pri vlne útokov zomrelo najmenej 12 ľudí, z toho päť civilistov. Desiatky ďalších boli zranené, informovala agentúra AP. Úrady tvrdia, že útoky majú na svedomí rebeli zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Bojovníci PKK vykonali dva paralelné bombové útoky na policajné ciele na juhovýchode Turecka v mestách Kiziltepe a Diyarbakir. Zabili pritom osem ľudí vrátane najmenej piatich civilistov. Zranených je asi 37 osôb, vrátane piatich detí.

Útok v Kiziltepe opísal nemenovaný turecký činiteľ, ktorý sa v súlade s vládnym nariadením vyjadroval pod podmienkou zachovania anonymity. Útok v Diyarbakire potvrdil úrad starostu mesta.

Prerušený mier

Incidentu predchádzal iný útok v blízkosti hranice s Irakom, pri ktorom zomreli štyria tureckí vojaci a ďalších deväť utrpelo zranenia. Aj tento útok je pripisovaný PKK.

PKK bojuje od roku 1984 za autonómnu Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku. Za teroristickú organizáciu ju vedľa Ankary považujú tiež Spojené štáty a Európska únia. Ankara proti PKK vedie znova vojnu od minulého leta, kedy s ňou prerušila mierový proces.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy