Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Darované Vianoce: Barborka s maminou už majú vodu, elektrinu aj kúpeľňu s toaletou
Zdielať na

Darované Vianoce: Barborka s maminou už majú vodu, elektrinu aj kúpeľňu s toaletou

BRATISLAVA / Príbeh dvojročnej Barborky, s ktorou mama pre finančnú núdzu bola nútená presťahovať sa do starého rodičovského domu bez energií a základných potrieb má šťastný koniec. Hrozilo, že pre nevhodné podmienky môže Barborka skončiť v detskom domove. Zasiahol však dobrosrdečný košický anonymný darca s dobrovoľníkmi z Čane a tento hrozný scenár sa vďaka nim našťastie nenaplnil.

Starý dom bez vody, elektriny, toalety, či kúpeľne. V ňom býva mama s dvojročnou dcérou Barborkou. Hrozilo, že práve pre podmienky domu si môžu Barborku zobrať sociálne pracovníčky. 

Až keď človek zistí, v akých podmienkach niektorí ľudia žijú, tak si uvedomí, že nie je na tom biedne. "Neviem si bez nej predstaviť život," hovorí mama Barborky. Niekoľko dní pracovali dobrovoľníci z Čane na stavbe domu mamy a Barborky, aby mohli žiť v normálnych podmienkach. Plán bol uskutočniť veľkú prerábku. Prvou bola kúpeľňa, ktorej umiestnenie bude v starej chodbe. "Kompletné prerábanie, voda, elektrina, odpad," opisuje práce jeden z dobrovoľníkov. Pokým dobrovoľníci začínali s prerábaním, TV JOJ mohla aj vďaka anonymnému darcovi z Košíc nakúpiť všetko potrebné príslušenstvo. Keďže stavba začínala od základov, nielen steny a omietky budú nové, ale aj okná. "Na začiatku to vyzeralo jednoduché, ale je tu dosť roboty," konštatuje jeden z dobrovoľníkov z Čane. "Sú veľmi šikovní a priniesli do nášho domu veľa radosti," povedala Barborkina mama Anna. Do Nižnej Rybnice prišla nečakaná početná kontrola. Rodiny dobrovoľníkov prišli s malými darmi pre Barborku a Annu. "My sme s tromi deťmi doma každá, aby mohli pomôcť tým, ktorí to potrebujú," priznáva Michaela Hockicková, manželka jedného z dobrovoľníkov. Po piatich dňoch boli práce dokončené. Vďaka košickému anonymnému darcovi a veľkému počtu dobrých ľudí má teraz Anka nádej, že jej malú Barborku nevezmú. "Konečne sa na to budú inak pozerať. Konečne ma malá teplú vodu. sprchový kút, v ktorom ju môžem kúpať," konštatovala mama Anna. "Robili sme to pre Barborku a dúfame, že keď vyrastie, pomôže ona niekomu," povedal jeden z dobrovoľníkov. "Museli sme si zobrať dovolenku, aby sme mohli spolu s vami darovať Vianoce," doplnil ho kamarát dobrovoľník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy