Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Moskva ako zaostalý východ? Ani nie...
Zdielať na

Moskva ako zaostalý východ? Ani nie...

Zahraniční turisti nám po návšteve slovenských miest vyčítajú, že zaostávame. Vraj ide o detaily, ktoré však kazia dobrý dojem. Pamiatky máme pekné, no akosi sa strácajú pred očami . Pozrite sa na to, aký je napríklad rozdiel medzi Moskvou a Košicami...

Slovák by si povedal, sme Európania a bližšie k Západu a tak aj vyspelejší. No realita, napríklad v porovnaní s Ruskom, môže byť úplne iná. Dá sa to zhodnotiť napríklad aj na takom jednoduchom príklade, akým je fasáda budovy počas rekonštrukcie.

Jednoduché a pritom estetické! Tak to je v Moskve. Rusi budovy, ktoré sú obkolesené lešením, prekryjú plachtou a to nie hocijakou. Sú na nej znázornené domy ako v skutočnosti vyzerajú alebo aké budú po oprave.

Reklamy na pamiatkach

Na Slovensku je to inak, akosi opačne. Kde sa len dá, šupneme reklamu a to aj na opravené pamiatky. Zahraniční turisti z toho nie sú vôbec nadšení. A hlavou krútia aj odborníci. "Za chvíľu bude treba vydávať príručky o tom, že pod ktorou reklamou, čo treba hľadať," dodáva historik umenia Gabriel Kládek.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy