Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Protest proti Formule 1: Stovky ľudí zablokovali ulice Barcelony
Zdielať na

Protest proti Formule 1: Stovky ľudí zablokovali ulice Barcelony

BARCELONA / Stovky ľudí protestovali proti pretekom Formuly 1 v centre Barcelony. Organizátorom veľkej ceny Španielska chceli dať jasne najavo, že považujú za problém obrovské znečistenie a masový turizmus, ktoré so sebou toto podujatie prináša. Protestujúci blokovali viacero ulíc v meste, no na samotné podujatie sa nedostali. Zabránili im v tom zástupy policajtov. Protest sa napokon zaobišiel bez incidentov.

Kritika katalánskej vlády a mestskej rady

Klimatickí aktivisti 19. júna protestovali proti podujatiu Formula 1 v Barcelone."Hovoríme nie mestskému modelu založenému na veľkých podujatiach, ktoré privatizujú verejné priestory, kde sa verejné peniaze míňajú na prospech veľkých turistických lobby," povedal Jordi Elgström z platformy Eixample Respira pre CatalanNews.

Organizátori tiež kritizovali, že podujatie má podporu katalánskej vlády a mestskej rady. "Predávajú mesto pred našimi očami," dodal Elgström. "Mesto nemôže byť scénou pre show Formuly 1 s dymom, hlukom, rýchlou jazdou a tisíckami návštevníkov," povedal Jaume Artigas, člen združenia susedov Dreta de l'Eixample, počas tlačovej konferencie. Artigas zdôraznil, že okres Vallès trpí takéto podujatia už roky.

Stanovisko katalánskeho ombudsmana

Katalánsky ombudsman Síndic de Greuges uviedol, že roadshow F1 je "nezlučiteľná" s politikami udržateľnej mobility a rešpektom k právam na verejný priestor, zdravé životné prostredie a zdravie. Inštitúcia uviedla, že podujatie by sa nemalo konať v centre mesta a dokonca vyzvala radu, aby zvážila jeho zrušenie. Podľa ombudsmana je "ťažké ospravedlni" povolenie znečisťujúcich aktivít v kontexte klimatickej krízy.

Mestská rada Barcelony obhajovala roadshow po tom, čo podujatie čelilo kritike. Rada, vedená Jaume Collboni, uviedla, že podujatie je pripravené na "pokračovanie v znižovaní dopravy, emisií CO2 a hlukového znečistenia." Mestská vláda zdôraznila, že ide o "dočasné a výnimočné" podujatie a obhajovala, že podujatie poskytlo Barcelone a Katalánsku "medzinárodnú projekciu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy