Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Diera od motorového člna je preč, korytnačka André je zachránená
Zdielať na

Diera od motorového člna je preč, korytnačka André je zachránená

Po zrážke s motorovým člnom visel život Andrého na vlásku. Našťastie sa ale dostal do rúk šikovných veterinárov a morských biológov. Tí vzácnu korytnačku zelenú zachránili a po 13 mesiacoch ju vypustili späť do voľnej prírody.

Volá sa André a patrí k ohrozeným druhom. Jeho smutno-šťastný príbeh sa začal pred 13 mesiacmi, keď ho našli s infekciou, zranenými vnútornosťami a pancierom neschopného sa potopiť. Bol na pokraji smrti. Nebyť tímu šikovných ľudí, tak táto korytnačka neprežije.

"V dôsledku infekcie v dutine pod pancierom a zničeným pľúcam sme museli skúsiť niečo špeciálne - nejakú novú technológiu. Použili sme ošetrenie, ktoré sa osvedčilo nielen na ľuďoch, ale aj na mnohých živočíchoch. Ale ide o prvý prípad, kedy sa takýmto spôsobom ošetrovala morská korytnačka ako André," vysvetľovala postup liečby vzácnej korytnačky koordinátorka morského centra Melissa Ranleyová.

Andrého diera v pancieri mu znemožňovala potopiť sa, takže by sa stal ľahkou obeťou pre dravce. Veterinári mu najprv ošetrili poškodené vnútorné orgány, odstránili infekciu a až tak sa mohli pustiť do práce na pancieri. Na ten použili revolučný spôsob.

"Vždy, keď použijete pri kostiach napínanie, začnú rásť. Aj u malých detí v dôsledku rastu mozgu, rastie aj lebka. Použili sme to aj na korytnačí pancier," pridal podrobnosti zubný špecialista Alberto Vargas.

Andrému preto pripevnili na pancier špeciálne traky, ktorými mu ho naťahovali. Na niektorých miestach sa mu pancier roztiahol až o dva centimetre, čím sa diera zmenšovala a postupne zrástla. O nepriepustnosti sa presvedčili aj v bazéne, do ktorého korytnačku ponorili.

Nadšený tím čakala tá najťažšia časť - dať Andrému zbohom a pustiť ho do voľnej prírody. So zachránenou korytnačkou sa prišiel rozlúčiť dav ľudí.

Korytnačka zelená s dierou v pancieri

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy