Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Namiesto promócií, pobyt v nemocnici: Slovák Denis je v bezvedomí po zranení v Číne
Zdielať na

Namiesto promócií, pobyt v nemocnici: Slovák Denis je v bezvedomí po zranení v Číne

ČÍNA / Rodičia mladého Slováka, ktorý študuje v Hong-kongu, zažívajú náročné chvíle. Ich syn utrpel zranenia v Číne, no jeho otec dodnes nevie, čo sa presne stalo. Študent Denis mal mať v týchto dňoch promócie, no namiesto radosti leží v nemocnici v bezvedomí. Rodičia by ho chceli priviezť čím skôr na Slovensko a prípad rieši aj ministerstvo zahraničných vecí.

"Je v tom bezvedomí, žena sa s ním snaží spojiť, púšťa mu nahrávky, hovorí na neho, celé dni je pri ňom, skúša telom hýbať," hovorí otec študenta Rastislav Toma.

Študent (26) z okolia Piešťan sa ešte pred pár dňami tešil na promócie, ktoré ho čakali na Univerzite v Hongkongu. Na slávnostnú udalosť mala vycestovať aj jeho mama, no pár dní pred odletom sa s Denisom nevedeli skontaktovať.

"Od soboty rána mal nedostupný telefón a nebol ani online na žiadnej sociálnej sieti. Telefón bol v podstate vypnutý," uvádza otec. Rodičia sa pomocou kamarátov a sociálnych sietí snažili dopátrať, kde sa ich syn nachádza. "Sme začali kontaktovať jeho priateľov z Facebooku. Vyhlásili sme po ňom aj na Slovensku pátranie, ako po nezvestnej osobe," pokračuje otec.

Polícia si myslela, že študent z Číny odletel 

Rodina pomocou známych kontaktovala aj políciu v Hong-kongu, ktorá si najprv myslela že študent z letiska odletel. "Oni nám po dvoch hodinách odpísali, že ho videli na zázname na letisku, a mysleli si že odletel z Hong Kongu, nebolo to potvrdené, nikým," spomína otec. Zúfalí rodičia sa ale nevzdávali, a syna, ktorý sa im niekoľko dní neozýval, hľadali ďalšie tri dni. "Ozvali sa, že ho našli v nemocnici, v Macau v Číne," hovorí pán Toma.

Rodina zostala v šoku, keď zistili, že ich syn bol nájdený v bezvedomí s poranením tváre a hlavy, v meste na juhu Číny. "Podľa kamerových záznamov ho videli utekať na eskalátor a tam padol, poranil si tvár. Potom, ževraj malo dôjsť k stretu s autobusom. Oni ho našli v bezvedomí, ale v ďalšej správe z nemocnice je písané, že ešte bol pri vedomí," znejú slová otca.

V nemocnici mu lekári pozašívali rany, ktoré mal na tvári a následne mu urobili CT-vyšetrenie. "Upadol do bezvedomia a v tom bezvedomí je už vyše týždeň," vysvetľuje otec.

O prípade vie aj Ministerstvo zahraničných vecí

Rodina kontaktovala aj slovenskú ambasádu v Číne. "Naša konzulka vycestovala priamo na miesto, je v kontakte s jeho rodinnými príslušníkmi a intenzívne pomáha v komunikácií s úradmi," informovala hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí Beatrice Szabóová.

Rodičia však okrem liečby musia riešiť aj ďalší problém. Denis bol ako študent poistený v Hongkongu, no v Macau spomínané poistenie neplatí. Úrady tak rodičom odkázali, že liečbu musia uhradiť.

"Asi 500 eur na deň to vychádza. My ako klasická, obyčajná slovenská rodina to nemáme šancu utiahnuť," zakončuje otec. Za Denisom vycestoval do Číny už aj jeho on, rodičia by ho chceli mať čím skôr doma na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy