Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kruté ráno, sýrske tanky zabili 121 ľudí!
Zdielať na
Zahraničie

Kruté ráno, sýrske tanky zabili 121 ľudí!

Sýrski vojaci v skorých ranných hodinách vtrhli s tankami do mesta Hamá. Zabili tam 95 ľudí. V celej krajine sa počet obetí vyšplhal až na 121. Oznámila to agentúra AFP.

Nemenovaný lekár povedal, že do troch tamojších nemocníc priviezli 24 tiel a množstvo zranených. Zdravotníkom chýba krv. Zásah v Hamá si podľa predsedu sýrskej Národnej organizácie pre ľudské práva Ammara Kurabího vyžiadal už 95 obetí. Vraj má zoznam už 62 mien.

Celkovo vojaci za dnešok po celej krajine zabili 121 ľudí a desiatky vážne zranili. Podľa Kurabího zabili 19 ľudí v Dajr az-Zauru na východe krajiny, ďalších šesť v Haraku na juhu a jedna obeť padla v Bukamalu na východe. Počet obetí nemožno nezávisle overiť.

Vláda vyhlásila, že vojaci v Hamá bojujú s ozbrojencami, ktorí terorizujú obyvateľstvo. Veľvyslanectvo USA v Damasku to označilo za nezmysel. Tanky vraj mesto ostreľovali, niektoré štvrte sú od rána bez vody a elektriny. Vojaci zapálili jednu policajnú stanicu, ničia verejný a súkromný majetok a stavajú tiež barikády a zátarasy.

Mesto Hamá je jedným z centier odporu proti prezidentovi Bashar al-Assadovi a jeho vláde. Preslávilo sa ako symbol odporu už za vlády jeho otca Hafiza Asadu. Ten v Hamá v roku 1980 kruto potlačil revoltu zakázaného Moslimského bratstva. Údajne vtedy zomrelo 20 000 ľudí... 

REUTERS

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy