Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Požiar na Brači sa stále šíri, v ohrození sú aj Slováci
Zdielať na

Požiar na Brači sa stále šíri, v ohrození sú aj Slováci

Plamene, ktoré zachvátili chorvátsky ostrov Brač, nekrotnú. Práve naopak! Podľa najnovších informácií už pohltili štvrtinu ostrova a pre nepriaznivý vietor je možné, že sa rozšíria ešte ďalej. Podľa oficiálnych informácií neboli medzi evakuovanými žiadni Slováci. Náš kolega Ivan Janda však tvrdí opak.

Ničivý požiar sa podľa miestnych úradov rozšíril na 4 tisíc hektárov, čo je jedna štvrtina rozlohy celého ostrova. Skrotiť sa ho snaží až 400 hasičov, posádky desiatich hasiacich lietadiel a viacerých lodí. Pre hustý dym však nad ohnisko vzlietli iba 4 stroje.

Mrak dymu a popola sa už presúva aj nad neďaleký Split a to, čo sa deje o niekoľko desiatok kilometrov ďalej na vlastnej koži pocítili aj turisti v Trogire. Miestne médiá hovoria o najhoršom požiari za posledné desaťročia. Plamene na ostrove ovládli prvé stránky všetkých denníkov. Na internete už dokonca skloňujú slovo Apokalypsa.

Už včera museli z postihnutej oblasti evakuovať 250 ľudí, zväčša turistov. Stav ohrozenia ale úrady nepripúšťajú. Podľa informácií, ktoré má k dispozícii Ministerstvo zahraničných vecí sa v tejto časti ostrova Slováci nenachádzajú. Viac menej nerušenú dovolenku si majú užívať na opačnom konci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy