Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na chorvátskom ostrove Brač horí. Požiar založili Česi...
Zdielať na

Na chorvátskom ostrove Brač horí. Požiar založili Česi...

V Chorvátsku sa rozhorel mohutný lesný požiar. A to v obľúbenej dovolenkovej destinácii mnohých Slovákov - na ostrove Brač. Oheň zachvátil 2 500 hektárov borovicového lesa a poľnohospodárskych plodín. V chorvátskych médiách objavila informácia, že za požiarom stoja českí turisti...

Miestne úrady už evakuovali podľa chorvátskeho denníka Dnevnik asi 300 ľudí z oblasti Blače na juhozápade ostrova Brač. Požiar sa rozhorel vo štvrtok večer. Aj napriek snahe hasičov sa ho počas noci nepodarilo dostať pod kontrolu.

K desiatkam hasičov sa v piatok pridali ďalšie požiarne jednotky zo Splitu, Zadaru, Makarskej, Selce, Omiše, Trogiru, Supetaru, Bolu a ďalších miest. Proti plameňom zasahujú zo vzduchu dva vrtuľníky, na mieste je viac ako 170 hasičov, 44 vozidiel a z mora pomáhajú oheň hasiť aj loď Florian a remorkér Brodospas. Dnes sa k nim pripojili aj pomocné sily z Dubrovnika, Ploče a Metkoviče.

Preveruje sa, či za požiarom nestojí podpaľačstvo. ČTK informovala, že v chorvátskych médiách sa objavila informácia, že by pôvodcom požiaru mohli byť českí turisti. Podpredseda Asociácie cestovných kancelárií v Česku Jan Papež potvrdil ČTK, že sa v oblasti zasiahnutej následkami požiaru nachádza viac než 50 tisíc českých turistov. Priamo na ostrove Brač ich má byť vyše 800. 

Slovenskí turisti v Chorvátsku by mali byť podľa informácií zo slovenského konzulátu v poriadku.

Aké veľké škody napácha požiar? To závisí od prúdení vetra. Ak bude v smere od mora, plamene sa môžu rozšíriť do hojne navštevovaných letovísk na pobreží.

Horúce počasie zasiahlo nielen Chorvátsko, kde sa teplota vyšplhala na 45 stupňov Celzia. Problémy so suchom a teplom má aj ostatok Balkánu ako aj väčšina východnej Európy.

dnevnik.hr

Súvisiace články

Najčítanejšie správy