Skoro jasno
15°
Bratislava
V Česku môže v najbližších dňoch napadnúť až 40 cm snehu, varuje ČHMÚ
Zdielať na

V Česku môže v najbližších dňoch napadnúť až 40 cm snehu, varuje ČHMÚ

Zdroj: TASR

PRAHA / Mrznúť bude v Česku v noci na nedeľu 21. apríla a na pondelok 22. apríla. Na horách napadne až 40 centimetrov snehu, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod nulu na časti územia teploty klesali už v noci na štvrtok 18. apríla a sneženie na Šumave skomplikovalo dopravu. Mráz môže poškodiť aj vzídenú zeleninu a ovocné stromy.

Mráz bude na väčšine územia

Do Česka podľa meteorológov prúdi studený vzduch od severu, mráz v noci na piatok 19. apríla očakávajú na väčšine územia. Teploty budú klesať k mínus dvom stupňom Celzia, vo východnej polovici územia až k mínus štyrom stupňom. "Po prechodne teplejšej noci v sobotu 20. apríla očakávame ďalšie mrazivé noci v nedeľu 21. apríla a v pondelok 22. apríla," uviedol Jozef Hanzlík z ČHMÚ.

Napadne až 40 centimetrov snehu

Sneženie do Česka prinesie tlaková níž postupujúca cez Nemecko a Poľsko. V polohách nad 800 metrov nad morom napadne 15 až 40 centimetrov snehu. "Snežiť začne v piatok 19. apríla v ranných hodinách, najviac snehu, v maxime až 25 cm, napadne na juhozápade Šumavy. Neskôr prejde sneženie do snehových prehánok, ktoré budú v horských oblastiach intenzívnejšie a napadne ďalších desať až 20 cm" opísal Hanzlík. Snehové prehánky podľa neho budú slabnúť a ustávať večer v sobotu 20. apríla.

Teplota klesla na mínus osem stupňov

V noci na štvrtok 18. apríla mrzlo v miestach s jasnou oblohou, teda v páse od južnej Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, uviedla ČHMÚ na sociálnej sieti X. Najväčší mráz hlási Jizerka na Jablonecku, kde teplomer v noci na dnes ukázal mínus osem stupňov Celzia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy