Jasno
12°
Bratislava
Po erupcii sopky v Indonézii hrozí cunami. Uzavreli aj letisko
Zdielať na

Po erupcii sopky v Indonézii hrozí cunami. Uzavreli aj letisko

JAKARTA / Indonézske úrady vo štvrtok 18. apríla vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11-tisíc ľudí.

Erupcie trvajú už pár dní

Na Ruangu, stratovulkáne v provincii Severné Sulawesi, zaznamenali vulkanologické a geologické úrady Indonézie prvé erupcie v utorok 16. apríla, keď  v piatich erupciách sopka vychrlila vysoko do ovzdušia sopečný popol. Erupcia pokračovali aj v stredu 17. apríla v skorých ranných hodinách a od noci na štvrtok 18. apríla sa zo sopky začala valiť aj láva. Kvôli láve zvýšili úrady varovanie pred sopečnou činnosťou na najvyšší stupeň a uzavreli medzinárodné letisko Manado, ktoré je od sopky vzdialené menej ako sto kilometrov.

Hrozí aj cunami

Odborníci sa obávajú, že časť sopky by sa mohla zrútiť do mora a spôsobiť cunami ako pri erupcii v roku 1871. V roku 2018 spôsobila erupcia sopky Anak Krakatau cunami pozdĺž pobrežia Sumatry a Jávy po tom, čo časti hory spadli do oceánu. O život prišlo 430 ľudí. Indonézia zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy