Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Generál Mladič je už v Haagu. Pred sudcu pôjde v piatok
Zdielať na

Generál Mladič je už v Haagu. Pred sudcu pôjde v piatok

Bývalý veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič už je v Haagu! Preprava "bosnianskeho mäsiara" bola pre stovky divákov naozajstným divadlom.

Na letisko v Srbsku smerovali až tri policajné kolóny, aby zmiatli Mladičových stúpencov, ktorí by ho chceli oslobodiť. Lietadlo s väzňom pristálo v Holandsku pred šiestou večer. Tam ho už čakal vrtuľník a policajné autá. Previezli ho na samotku, ako je v prípade nových osôb vo väzení pravidlom. K dispozícii má tím právnikov aj lekárov.

Za masakru v Srebrenici ho postavia pred súd v piatok. Po prvýkrát predstúpi bývalý generál pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). V piatok sa má Mladič vyjadriť k 11 obvineniam, ktoré voči nemu tribunál vzniesol. Medzi najvážnejšie patrí obvinenie z genocídy v súvislosti s nariadením masakry v Srebrenici, kde Mladičove jednotky postrieľali 8000 moslimských chlapcov a mužov. 

Podľa hovorkyne súdu Nermy Jelačičovej, Mladič v stredu absolvoval povinnú lekársku prehliadku, k jeho zdravotnému stavu sa však odmietla vyjadriť. Pracovníci ICTY Mladičovi odovzdali jeho obvinenie, aby si ho mohol preštudovať, a vysvetlili mu procedurálne otázky. 

SITA

Najčítanejšie správy