Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zázraky sa dejú. Paralyzovaný muž sa po štyroch rokoch postavil!
Zdielať na

Zázraky sa dejú. Paralyzovaný muž sa po štyroch rokoch postavil!

Rob Summers z Oregonu nedokázal celé štyri roky pohnúť ani len prstom na nohe. Po tom, čo ho zrazilo auto, bol od hrudníka nadol paralyzovaný. Keďže mal poškodenú miechu, povely z mozgu sa jednoducho nemali ako dostať do väčšej časti jeho tela.

Pre Roba nasledovalo najťažšie obdobie jeho života. Ako aktívny basketbalista sa zrazu musel vzdať nielen športu, ale prakticky všetkého pohybu.

Doktorom z kalifornskej univerzity sa podaril zázrak - po chirurgickom zavedení 16-tich elektród priamo do miechy začal ich pacient pomaly opäť nadobúdať cit v spodnej časti tela...

Samotné liečenie sa však operáciou iba začalo. Roba čakali nekonečné hodiny tréningu, počas ktorých sa opäť učil hýbať končatinami, stáť na nohách či dokonca kontrolovať svoj močový mechúr.

Vo chvíli, keď som sa prvý krát postavil, som tomu ani nechcel uveriť,“ hovorí Summers o svojich prvých pocitoch. „Pre niekoho, kto nemohol štyri roky pohnúť ani prstami, je sloboda a schopnosť stáť na nohách ten najúžasnejší pocit."

Nikto z nás tomu neveril. Ja sám som sa bál uveriť, dodal profesor Reggie Edgerton z Kalifornskej univerzity.

Na Slovensku sa podobná operácia zatiaľ nikdy neuskutočnila a zrejme sa tak skoro ani nestane. Chýbajú milióny na potrebné vybavenie. Jedinou šancou pre paralyzovaných Slovákov je preto cesta za Atlantický oceán.

BBC

Súvisiace články

Najčítanejšie správy