Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hraničiari zadržali kolegu. Ukrajinský seržant utiekol na Slovensko
Zdielať na

Hraničiari zadržali kolegu. Ukrajinský seržant utiekol na Slovensko

SLOVENSKO/UKRAJINA / Šok na východnej hranici. Hraničiari zadržali vlastného kolegu. Nie je to prvýkrát, keď sa medzi utekajúcimi brancami objavil aj príslušník pohraničnej stráže Ukrajiny. Zadržali staršieho seržanta v civile. Pozrite sa, prečo v týchto dňoch zazneli na hranici aj výstrely.

Slovenskí hraničiari zadržali 200 metrov od hraníc s Ukrajinou muža, ktorý na naše územie vstúpil nezákonne. Podľa informácií TV JOJ malo ísť o staršieho seržanta, príslušníka pohraničnej služby Ukrajiny, čo napokon potvrdila aj slovenská strana. "Môžeme potvrdiť, že uvedený muž bol príslušníkom Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny. Hranicu z Ukrajiny do SR prekročil mimo služby, teda v čase osobného voľna, v civilnom odeve a bez zbrane," informovala Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP v Sobranciach.

S políciou spolupracoval a nekládol odpor. "Konanie vo veci administratívneho vyhostenie bolo zastavené z dôvodu trvania prekážky, ktorou je pretrvávajúci ozbrojený konflikt na území Ukrajiny," uviedla Kopernická. Následne policajti osobe vydali Potvrdenie o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území SR a prepustili ho z oddelenia. Motív a okolnosti úteku hraničiara sú zatiaľ predmetom vyšetrovania.

Našli aj prevádzača

Dvojicu mužov, ktorých zadržali tesne pred cieľom, keď sa snažili prekonať oplotenie na hranici so Slovenskom. "Páchatelia nereagovali na požiadavky vojakov, zastavili ich až varovné výstrely," poznamenala Elena Tračuk, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny v Čopskej oblasti. Tretieho muža, ktorý k dvojici patril, no v lesoch za nimi zaostal asi o kilometer sa podarilo nájsť dronom. Ukrajinská polícia po ich vypočutí zadržala aj prevádzača.

"Išlo o 23-ročného muža, ktorý za pomoc trom zadržaným zinkasoval 20-tisíc dolárov. Bola uňho vykonaná domová prehliadka, zaistili sme vozidlo, telefón aj bankovky," dodala Tračuk. Za tento zločin mu hrozí 9-ročné väzenie. Aj tieto prípady svedčia o zúfalej situácii mužov, ktorí sú ochotní riskovať povesť, kariéru aj život len aby nemuseli ísť na front.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy