Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vo Valencii horel 14-poschodový dom. Zahynulo najmenej 10 ľudí
Zdielať na

Vo Valencii horel 14-poschodový dom. Zahynulo najmenej 10 ľudí

MADRID / Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších štrnásť utrpelo zranenia pri požiari bytového komplexu v španielskej Valencii. Počet obetí môže ešte stúpať. Úrady totiž registrujú viacerých nezvestných.

Požiar vypukol vo štvrtok podvečer okolo pol šiestej. Komplex, postavený pred pätnástimi rokmi krátko na to vzbĺkol ako pochodeň. Silný vietor pomohol plameňom rozšíriť sa do celej budovy v priebehu jedinej hodiny. "Okamžite som vzala dcéru a svokru a utekali sme preč. Niektorí susedia tam však zostali," priblížila obyvateľka bytovky Adriana.

Na miesto tragédie okamžite dorazili hasiči, ktorí sa pustili do boja s ničivým živlom. Popritom sa pomocou žeriavov snažili dostať k ľuďom, uväzneným na vyšších poschodiach bytovky. Zachraňovali ich z balkónov, na ktoré sa pred plameňmi uchýlili. Zmobilizovali sa aj obyvatelia mesta. Okamžite začali do zberných centier prinášať veci pre obyvateľov bytovky. Mnohí z nich prišli v plameňoch prakticky o všetko.

Čo prispelo k rýchlemu rozšíreniu požiaru?

K rýchlemu rozšíreniu požiaru zrejme prispel aj materiál, použitý na fasáde bytovky. Obsahoval totiž vysoko-horľavé látky podobne, ako londýnska Grenfell Tower, pri požiari ktorej zahynulo pred siedmymi rokmi vyše 70 ľudí. Hasiči bojovali s ohňom celú noc. Ráno ešte budovu ochladzovali, aby mohli do nej vstúpiť a pátrať po nezvestných. Ešte na poludnie však mohli vystúpiť maximálne do tretieho poschodia. Mesto aj regionálna vláda vyhlásili v reakcii na tragédiu trojdňový smútok. Na miesto nešťastia dorazil aj španielsky premiér.

"Chceme vyjadriť našu solidaritu, lásku a empatiu rodinám obetí tohto hrôzostrašného požiaru," povedal premiér Valencie Pedro Sanchez.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy