Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Masaker obrazom: Z Líbye sa vrátili prví Slováci...
Zdielať na

Masaker obrazom: Z Líbye sa vrátili prví Slováci...

Líbyu už opustili prví dvaja Slováci a momentálne by sa už mali nachádzať na Slovensku. Podľa ministerstva zahraničných vecí ide o matku s dcérou. Celkovo na evakuáciu z Líbye čaká 16 Slovákov. Rezort diplomacie pre nich hľadá čo najrýchlejší spôsob transportu.

Podobne ako ostatní cudzinci, aj Slováci utekajú pred krvavými protestami a hnevom nevypočítateľného diktátora.

Všetci 16-ti Slováci, ktorí požiadali o transport z Líbye už majú zabezpečené miesta na evakuáciu z krajiny.. "Úspešne sa nám podarilo zabezpečiť im miesta v lietadlách, prípadne trajektoch našich partnerov. Tí ľudia, čo nás požiadali o pomoc, sú v rôznych častiach krajiny a preto im zabezpečujeme rôzne spôsoby opustenia Líbye," povedal hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Internet už obieha fotka, na ktorej sú dvaja protivládni demonštranti rozsekaní doslova na kúsky. Svet chce pomôcť už aj petíciou, ktorú nájdete TU. 

Podľa posledných informácií eviduje slovenský rezort zahraničia v Líbyi 51 slovenských občanov. Je medzi nimi 17 detí. Ministerstvo zahraničných vecí varuje, že slovenskí občania, ktorí sú v krajine, by mali venovať zvýšenú pozornosť vývoju situácie v mieste pobytu a vyhýbať sa demonštráciám.

V prípade potreby sa môžu Slováci obrátiť na slovenské veľvyslanectvo v Tripolise na číslach +218 21 4781388, +218 91 218 5248, prípadne +88 216 3000 3092 alebo na stredisko pre pomoc a služby občanom na čísle +4212 5978 5978.

Počas protestov proti vláde líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího zahynulo vyše 1000 ľudí, z toho asi 600 v hlavnom meste Tripolis. V stredu to vyhlásil bývalý šéf protokolu Kaddáfího vlády Núrí el-Mismárí, nepovedal však, na čom zakladá toto tvrdenie. "Je to veľmi, veľmi vážne. Líbyjčania sa nezastavia. Toto je koniec Muammara Kaddáfího," povedal a konštatoval, že líbyjský líder nemá podporu ani piatich percent celej krajiny.

Hlavné mesto Líbye je pre zahraničných novinárov informačne uzavreté. Ľudia sa boja vychádzať von. Pozrite si v reportáži Marcely Gatciovej, aká je momentálne situácia v uliciach Tripolisu:

Podľa odhadov sa v severoafrickej krajine momentálne nachádza okolo 10-tisíc európskych občanov.

Odhaduje sa, že v Líbyi pôsobí okolo 25-tisíc Turkov, 60-tisíc Bangladéšanov, 30-tisíc Filipíncov, 23-tisíc Thajčanov, 18-tisíc Indov a 15-tisíc Číňanov.

internet

Súvisiace články

Najčítanejšie správy