Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Top 5 hrozieb pre svetovú ekonomiku...
Zdielať na
Zahraničie

Top 5 hrozieb pre svetovú ekonomiku...

Zdroj: Osvaldo Zoom/ ilustračné

Napriek tomu, že správy o stave globálnej ekonomiky sú čoraz pozitívnejšie, svet bude tento rok čeliť viacerým hrozbám. Analytici agentúry Reuters spísali tie najväčšie. Mnohé sa môžu dotknúť aj Slovenska.

 1. Drahé potraviny

Ceny poľnohospodárskych komodít v poslednom mesiaci vlaňajška vystrelili na rekordné čísla. Na Slovensku za celý minulý rok vzrástli ceny plodín o vyše 14 percent. Tento rok by mali na Slovensku najviac zdražieť cukor, olej a múka aj vďaka vyššej DPH o jedno percento.

TV JOJ

Podľa analytikov je veľmi pravdepodobné, že si v potravinách siahneme do peňaženky ešte hlbšie, očakáva sa totiž až štvorpercentná inflácia. "Keďže ceny na svetových trhoch stále rastú, dá sa predpovedať aj ďalšie postupné zvyšovanie maloobchodných cien na Slovensku," hovorí pre Akcie.sk Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN už vydala varovanie, že by sa mohla zopakovať potravinová kríza z roku 2008.

2. Rast cien ropy

TASR/František Iván/ilustračné

Na Slovensku od začiatku roka tankujeme najdrahšie v histórii, cena benzínu zdražela o päť a nafty o šesť percent. Aj keď súčasný nárast cien ropy na svetových trhoch kompenzuje silnejšie euro, analytici predpokladajú rast aj  v dlhodobejšom horizonte.

Cena ropy v posledných dňoch vyletela nad sto dolárov za barel (159 l). "Zdraženie pohonných hmôt sa zvykne prejaviť do niekoľkých týždňov od nárastu cien na komoditných burzách," vysvetľuje pre Akcie.sk analytik Trim Broker Ronald Ižip.

S rastom ceny čierneho zlata rastú aj obavy z návratu recesie. Keď totiž svetová ekonomika v roku 2008 padala ku dnu, cena ropy vyletela v krátkom čase na zhruba 150 dolárov za barel. Ropu v súčasnosti ohrozujú aj nepokoje v Egypte, ktoré môžu stopnúť jej prepravu po Suezskom prielive.

3. Španielsky bankrot

GETTY

Španielsko so štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, je jedným z adeptov na štátny bankrot. To by mohlo naštrbiť pozíciu eura ako spoločnej meny. Nezamestnanosť v krajine je obrovská, prácu nemá podľa posledných údajov každý desiaty Španiel.

Predstavitelia krajiny ale stále odmietajú potrebu financií zo záchranného fondu. Krajina minulý týždeň predala štátne dlhopisy za viac ako dve miliardy eur. Bol o ne veľký záujem, ktorý bol skúškou dôvery investorov v schopnosť Madridu financovať záväzky štátu.

4. Finančné problémy Írska

Írsko je ďalšou krajinou, ktorá môže ohroziť stabilitu eura a eurozóny. Írov čakajú tento mesiac predčasné parlamentné voľby a je preto otázne, či sa nová vláda rozhodne ratifikovať dohodu Írska s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom.

Hlavný ekonóm spoločnosti Atlantik FT Petr Sklenář pre Akcie.sk pripúšťa, že takéto riziko naozaj existuje. "Nedá sa vylúčiť, že nová vláda odmietne pokračovať v drastických opatreniach, ktoré v obyvateľoch krajiny vzbudzujú pocit, že ich cieľom je skôr záchrana eura než samotného Írsko," tvrdí Sklenář. Írsko získalo v decembri z krízového fondu eurozóny pomoc 80 miliárd eur.

5. Zadlžené USA

TASR/AP/Victor R. Caivano

Štátny dlh Spojených štátov je v súčasnosti viac ako 14 biliónov dolárov. V prepočte na jedného obyvateľa tak každý Američan dlhuje zhruba 46-tisíc dolárov. Medzinárodný menový fond minulý týždeň upozornil Washington na riziko, že krajina môže spadnúť do dlhovej krízy európskeho typu. Americké ministerstvo financií dokonca očakáva, že do štyroch rokov vzrastie americký dlh takmer na 20 biliónov dolárov. Najväčším veriteľom USA je Čína.

Chcete poznať ďalších top 5 hrozieb pre svetovú ekonomiku? Prečítajte si ich na stránke akcie.sk!

Zdielať na

Najčítanejšie správy