Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Temná kauza Epsteina: V sexuálnom prípade zverejnili ďalší dokument
Zdielať na

Temná kauza Epsteina: V sexuálnom prípade zverejnili ďalší dokument

USA / Zverejňovanie dokumentov v sexuálnej kauze zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina pokračuje. Prvá a ani druhá časť však neobsahuje žiadne nové veľké odhalenia o jeho ďalších prominentných klientoch. Dokumenty však prinášajú nové podrobnosti a mohli by poskytnúť podklady pre ďalšie súdne spory.

​Prominentní politici, bývalí prezidenti, britský princ a rôzne hviezdy hudobného sveta. Ich mená sa skloňujú od stredy, kedy sa na verejnosť dostali odtajnené dokumenty v prípade zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina a jeho priateľky Ghislaine Maxwellová. Tá si aktuálne odpykáva 20-ročný trest za to, že napomáhala svojmu partnerovi pri sexuálnom zneužívaní neplnoletých dievčat.

"Z dokumentov sme sa veľa nového nedozvedeli, ale ich zverejnenie je veľmi dôležité. Pretože toto nie je len o Epsteinovi," tvrdí advokátka Gloria Allred. V dokumentoch sa uvádzajú prepisy výpovedí svedkov a pomerne často sa v nich skloňujú okrem iných aj mená dvoch bývalých amerických prezidentov - Billa Clintona a Donalda Trumpa. Taktiež aj meno britského princa Andrewa.

​Svoj život ukončil vo väzení

Vo výpovedi Johanny Sjoberg zaznelo, že jej šéf pred ňou spomenul, vraj Clinton ich mal rád mladučké a tiež to, že spolu majú dohody. Sám exprezident popiera akékoľvek kriminálne aktivity a zatiaľ nebol obvinený zo spáchania žiadneho trestného činu. Vo zverejnenom e-maile z roku 2011 sa zas uvádza, že Clinton mal tlačiť na magazín Vanity Fair, aby o Epsteinovi a jeho nelegálnych sexuálnych aktivitách nepísal. Vtedajší šéfredaktor časopisu ale tvrdí, že k takému rozhovoru nikdy nedošlo.

"Myslím si, že pre obete a právnikov, ktorí tak tvrdo pracovali, aby to odhalili, to dáva pocit aspoň nejakého zadosťučinenia a spravodlivosti, že sa táto téma otvára," uviedla Lisa Bryant, producentka dokumentárneho seriálu o Epsteinovi. V dokumentoch sa má postupne objaviť viac ako 200 mien obetí, svedkov, vyšetrovateľov a najmä Epsteinových prominentných kontaktov. Finančník bol už pred vyše 15 rokmi obvinený z vytvorenia rozsiahlej prostitučnej siete. V roku 2018 aféru oživili články amerických denníkov. Epstein spáchal samovraždu vo väzení čakajúc na proces v roku 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy