Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Uväznení baníci: V 700-metrovej hĺbke cvičia aerobik
Zdielať na
Zahraničie

Uväznení baníci: V 700-metrovej hĺbke cvičia aerobik

Záchranári už pripravili poradovník pre vytiahnutie 33 zasypaných baníkov. Pozrite si podrobný plán, ako ich dostanú späť na povrch.

Úplné prevŕtanie únikovej šachty by sa malo záchranárom podariť do soboty. V špeciálnej upravenej kabíne (na snímke) by mal celý proces trvať 15 minút. Záchranári predpokladajú, že vytiahnutie všetkých baníkov bude trvať približne 40 hodín.

Pozrite sa, ako vyzerá podrobný evakuačný plán:

  • Ako prvý sa k baníkom dostane zástupca baníckej spoločnosti Codelco. Pôjde o gesto, ktoré by malo povzbudiť uväznených baníkov pred náročným výstupom.
  • Ďalším mužom, ktorý sa k baníkom dostane bude lekár. Ten rozdelí mužov do troch skupín podľa ich aktuálneho zdravotného stavu. Tento poradovník už majú záchranári pripravený. 
  • V špeciálne upravenej urne sa prepravia muži v stojacej polohe. Cesta na svet im bude trvať približne 15 minút, celý proces vrátane prípravy až hodinu. V tejto etape budú lekári každého muža pozorne sledovať prostredníctvom monitorovacích zariadení. Kapsula bude vybavená kamerou, kyslíkovou maskou a po celý čas budú známe údaje o základných životných funkciách.
  • Po vytiahnutí prevezú mužov do poľnej nemocnice cez špeciálny tunel, ktorý ich ochráni pred slnečným svetlom. V provizórnom zariadení sa stretnú aj so svojimi príbuznými.
  • Do nemocnice ich prepravia s vrtuľníkmi. Domov ich prepustia najskôr až po 24-hodinách. Od tejto chvíle budú mať počas šiestich mesiacov v prípade potreby kedykoľvek k dispozícii psychológa a sociálneho pracovníka.
Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy