Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Uprostred Manhattanu som našla kúsok Slovenska, povedala prezidentka po stretnutí so Slovákmi a USA
Zdielať na

Uprostred Manhattanu som našla kúsok Slovenska, povedala prezidentka po stretnutí so Slovákmi a USA

NEW YORK / Do kostola na Manhattane zavítala okrem Slovákov žijúcich za veľkou mlákou aj prezidentka Zuzana Čaputová. V svätom chráme ju privítal a zároveň aj viedol omšu Košičan Štefan Chanas.

Do kostola svätého Jána Nepomuckého prišlo asi 200 veriacich. Privítali ju tak, ako ona víta zahraničných hostí. Chlebom a soľou. Do kostola prišli mladí, starí ale aj deti. Niektorí merali hodinové cesty. "Doma keď som povedala, kto by išiel z Tatranskej Lomnice do Košíc na omšu, tak sa mi vysmiali, ale tu sa diaľka nepočíta," povedala Slovenka Anna. 

Štefan Chanas je v New Yorku od roku 2003. Za jeho dlhoročnú kariéru kostol v NewYorku nikto z najvyšších ústavných činiteľov nenavštívil. "To, čo ľudí prítomných na svätej omši spája je viera, jej spoločné hodnoty a aj to. čo odznelo počas kázne bolo veľmi pekné, silné, aktuálne," reagovala prezidentka. 

​V kostole pravidelne znie slovenská omša

Kostol postavili na Manhatene v roku 1925. Za pár rokov tak oslávi svoju storočnicu. Každú nedeľu tu znie aj slovenská omša. Po nej sa pripomenuli slovenské tradície. Aj keď sa mladšie generácie už nenarodili na starom kontinente, na naše zvyky nedajú dopustiť. "Chcem, aby pokračoval v našich tradíciách, aby vedel, ako sme my vyrastali," povedala matka žijúca v USA. "Jednak deti v slovenských krojoch, spoločné spievanie slovenskej hymny. Bolo to dojímavé a veľmi silné. Či ide o maličké deti, mladú generáciu, ktorá hovorí pekne slovensky, práve vďaka tomu, že tu dobrovoľníčky učia po víkendoch deti," povedala Zuzana Čaputová. 

Niektorí odišli za vidinou lepšieho života, ďalší lebo museli. "Kvôli vojne, nechcel som byť šikanovaný na vojne. Prečo pôjdem na vojnu, keď som mohol zarobiť peniaze," tvrdí ďalší muž. Väčšina Slovákov sa zhodla na jednom. Aj keď odišli, stále ich to ťahá domov a na staré kolena sa chcú vrátiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy