Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ženy opäť prehovorili: Známeho komika obvinili zo sexuálnych útokov
Zdielať na

Ženy opäť prehovorili: Známeho komika obvinili zo sexuálnych útokov

Zdroj: Instagram/Russell Brand

LONDÝN / Britský komik Russell Brand čelí obvineniu, že sa v minulosti dopustil sexuálnych útokov voči viacerým ženám. Agentúra AP píše, že v súvislosti s jeho prípadom sa v Británii objavujú otázky, či mu jeho problematické správanie neprechádzalo vďaka tomu, že je slávny.

Britská televízia Channel Four a denníky The Times a The Sunday Times v uplynulých dňoch zverejnili výpovede štyroch žien týkajúce sa sexuálnych útokov, ktorých sa proti nim Brand údajne dopustil. Jednej z nich v tom čase bolo 16 rokov a s vtedy 30-ročným Brandom mala krátky vzťah, ďalšia vypovedala, že ju znásilnil v roku 2012 v Los Angeles. 48-ročný Brand obvinenia odmietol s tým, že všetky jeho vzťahy boli vždy konsenzuálne.

Na povrch vyplávali ďalšie obvinenia

Denník The Times dnes uviedol, že sa na neho obrátili ďalšie ženy s obvineniami voči Brandovi a že ich tvrdenia riadne overia. Predsedníčka výboru Dolnej snemovne pre otázky žien a rovnaké príležitosti Caroline Nokesová povedala, že dúfa, že tieto ženy, ktoré o svojich skúsenostiach s Brandom prehovorili, sa obrátia aj na políciu. Podľa Nokesovej mužom obvineným z takýchto trestných činov ich správanie prechádza príliš dlho a príliš často.

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že sa obráti na The Sunday Times a na Channel 4, aby si ktorákoľvek z obetí, s ktorou novinári hovorili, bola vedomá, že prípad môže nahlásiť na polícii. AP uvádza, že tento prípad znovu vyvolal debatu o "macho kultúre", ktorá kvitla v Británii v 90. rokoch minulého storočia a začiatkom tohto storočia a o nenávisti voči ženám, ktorá stále pretrváva na internete. 

Brand sa v čase obvinení tešil popularite

Obvinenia, o ktorých médiá informovali, sa týkajú obdobia medzi rokmi 2006 a 2013, keď sa Brand tešil v Británii veľkej popularite a začala sa rozvíjať aj jeho kariéra v Spojených štátoch. Brand je v Británii známy ako moderátor rozhlasových a televíznych programov alebo ako autor memoárov týkajúcich sa jeho závislosti na drogách a alkohole.

Objavil sa v niekoľkých filmoch a v rokoch 2010 až 2012 bol ženatý s popovou hviezdou Katy Perry. V roku 2008 Brand spôsobil škandál na verejnoprávnej BBC, keď v rámci relácie The Russell Brand Show so svojím kolegom zverejnili svoje odkazy britskému televíznemu hercovi Andrewovi Sachsovi, ktoré mu nechali na telefónnom záznamníku. Žartom mu v nich okrem iného oznamovali, že Brand mal pohlavný styk s hercovou vnučkou. Na tento ich výstup sa sťažovali desaťtisíce divákov.

Vydavateľstvo oznámilo prerušenie spolupráce

BBC, Channel 4 a produkčná spoločnosť za reality šou Big Brother, ktorú Brand tiež uvádzal, uviedli, že vyšetrujú, ako sa správal a aké na to boli reakcie. Vydavateľstvo Blue Bird, ktoré s Brandom spolupracovalo od roku 2007, uviedlo, že s ním prerušuje spoluprácu. Ďalšia kniha by mu mala pritom vyjsť v decembri.

Brand v posledných rokoch do veľkej miery zmizol z mainstreamových médií, veľké publikum si však vybudoval na internete, kde jeho videá prepájajúce wellness a konšpiračné teórie sledujú milióny ľudí. Ďalej tiež vystupuje ako komik, napríklad v sobotu, keď televízia Channel 4 dokument s výpoveďami žien vysielala, mal v Londýne predstavenie pre stovky ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy