Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zatýkanie v talianskej mafii. Klan 'Ndrangheta skončil!
Zdielať na
Zahraničie

Zatýkanie v talianskej mafii. Klan 'Ndrangheta skončil!

Zdroj: TASR/Adriana Sapone

Jedna zo štyroch najväčších kriminálnych organizácií v krajine prišla tento mesiac o milióny eur i svojho lídra.

Policajti konali na základe tipov bývalých členov. Zasahovali v Lombardsku a ďalších regiónoch. Zadržali podozrivých z vydierania, úžery a obchodovania s drogami.

Už skôr tento mesiac pritom polícia 'Ndranghete uštedrila tvrdú ranu, keď zatkla šéfa klanu a 300 ďalších ľudí, pričom zaistila aj 10 miliónov eur v aktívach.

V posledných rokoch sa 'Ndrangheta stala jedným zo štyroch najväčších a najobávanejších talianskych kriminálnych syndikátov. Ocitla sa tak v jednej spoločnosti so sicílskou mafiou Cosa Nostra, neapolskou Camorrou a menšou Sacra Corona Unita z Apúlie.

'Ndrangheta sa do medzinárodného povedomia dostala v roku 2007 v súvislosti s vraždami šiestich členov klanu v nemeckom Duisburgu. Považuje sa za hlavného sprostredkovateľa medzinárodného obchodu s kokaínom s monopolom na kokaín prichádzajúci z Kolumbie. Syndikát následne investuje peniaze z obchodu s drogami do legitímnych obchodov na severe Talianska i v zahraničí. Taliansky inštitút Eurispes odhadol v roku 2007 ich obrat z obchodovania s drogami, zbraňami, prostitúcie a vydierania na 44 miliárd eur.

Zdielať na

Najčítanejšie správy