Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Webkamera namiesto umelého oka?!
Zdielať na

Webkamera namiesto umelého oka?!

Zdroj: EYEBORG

Kanadský terminátor Rob Spence dokáže nakrúcať ľudí bez toho, aby o tom vedeli.

O svoje pravé oko prišiel pri nešťastnej nehode, keď sa ešte ako chlapec hral s otcovou pištoľou. Prešlo niekoľko rokov a Rob dostal nápad ako svoj hendikep využiť. Pomocou očnej kamery si dokáže nahrať všetko, čo by inak videl aj so zdravým okom a následne si to pozrieť na počítači.

Ide teda o unikát, ktorý vlani označil časopis Time magazine za jeden z najlepších vynálezov. Jeho umelé oko teraz obsahuje bezdrôtovú kameru napojenú na miniatúrnu trojvoltovú batériu. Kamera síce nie je spojená s jeho mozgom, dokáže však zaznamenať všetko, čo vidí a prenášať tak signál v reálnom čase cez internet na ktorékoľvek miesto na zemi.

Model kamery, ktorú Rob využíva má nízke rozlíšenie, no už teraz pracuje na novšej verzii jeho vynálezu. A tak sa z Roba stáva, ako sám s humorom vraví človek, ktorý sa dokáže „aktualizovať“.

Revolučná očná kamera uzrela svetlo sveta aj vďaka spolupráci Roba s profesorom Stevom Mannom z Technologického inštitútu v americkom Massachusetts. Ten mu ponúkol aj verziu s červenou LED diódou. Z Roba sa tak stáva na prvý pohľad akčný „živý“ robot pripomínajúci filmového Terminátora.

Rob Spence chce svoj vynález využiť najmä na nakrúcanie rozhovorov do svojich dokumentov. „Ak si so sebou prinesiete na interview bežnú kameru, ľudia sa zmenia. Takto bude naša konverzácia oveľa otvorenejšia,“ vysvetľuje Rob.

Najčítanejšie správy