Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Turizmus ničia obavy, nie ropná katastrofa
Zdielať na

Turizmus ničia obavy, nie ropná katastrofa

Zdroj: TASR/AP/Michael Spooneybarger

Pobrežie Mexického zálivu môže roky doplácať na obavy turistov, že ropná katastrofa zničila všetky pláže v okolí.

"Naše štáty síce bojujú s reálnou ekologickou krízou, no zároveň musia bojovať aj s ďalším problémom, ktorým sú zbytočné obavy, že celá oblasť je zničená," povedal tento týždeň prezident Asociácie amerických cestovných kancelárií Roger Dow. "Práve tieto obavy môžu náš sektor stáť v konečnom dôsledku omnoho viac, než aktuálna ekologická kríza, ktorú po určitom čase dostaneme pod kontrolu," dodal.

Pre štáty ako Florida, Louisiana, Mississippi a Alabama to môže znamenať obrovské problémy, pretože ekonomiky všetkých štyroch sú silne závislé práve od príjmov z cestovného ruchu. Turisti minú ročne v týchto štátoch spolu okolo 94 miliárd USD (74,91 miliardy eur) a v sektore turizmu v nich pracuje okolo 310.000 ľudí.

"Pre Floridu sa kríza nezačala šírením ropnej škvrny, ale omnoho skôr, a to, keď sa začali šíriť obavy, že škvrna sa blíži k pobrežiu," povedal Chris Thompson, prezident Visit Florida, organizácie na podporu cestovného ruchu na Floride. Ako dodal, práve neistota vzhľadom na prípadné škody v letoviskách vedie k tomu, že množstvo turistov odrieka dovolenku na Floride, aj keď oblasti, do ktorých plánovali cestovať, vôbec nie sú zasiahnuté. Navyše, aj tie, kde sa už ropa objavila, dokážu situáciu riešiť.

Thompson uviedol, že napríklad na severozápade Floridy, kde sa ropná škvrna medzičasom objavila na plážach, odrieklo dovolenku okolo 75 % pôvodne nahlásených turistov. Úrady však pláže vždy vyčistia a štát navyše ponúka stovky míľ úplne nedotknutých pláží.

Rovnaký problém majú aj v štáte Mississippi, kde miera rušenia rezervácií dosiahla okolo 50 %. Všetky štáty preto vo veľkom investujú do rozsiahlej mediálnej kampane, aby turistov presvedčili, že sa nemusia obávať dovolenkovať v oblasti Mexického zálivu.

Najčítanejšie správy