Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hlavou Nemecka je Christian Wulff
Zdielať na
Zahraničie

Hlavou Nemecka je Christian Wulff

Zdroj: TASR

Za nemeckého prezidenta v treťom kole zvolili kandidáta CDU, CSU a FDP

Vo funkcii hlavy štátu nahradí Horsta Köhlera, ktorý 31. mája reagoval na kritiku svojich kontroverzne vnímaných výrokov o prítomnosti nemeckých vojakov v Afganistane prekvapujúcou demisiou, a to iba rok po znovuzvolení do funkcie prezidenta.

Vládneho kandidáta podporilo v treťom kole 625 voliteľov 1244-členného Spolkového zhromaždenia. Za jeho hlavného súpera Joachima Gaucka, obľúbeného nestraníka a niekdajšieho východonemeckého aktivistu za občianske práva, ktorého vyslali do súboja Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a Zelení, hlasovalo 494 prítomných.

Hlasovania sa tentoraz zdržalo až 121 voliteľov. Kandidáti strany Ľavica Luc Jochimsenová a ultrapravicovej NPD Frank Rennicke pred tretím kolom stiahli svoju kandidatúru. Väčšina zástupcov Ľavice pred tretím kolom avizovala, že sa zdrží hlasovania.

"Zvolenie veľmi rád prijímam a teším sa na zodpovednú úlohu," vyhlásil Wulff v príhovore bezprostredne po oznámení výsledkov. Wulff v prvých dvoch kolách nezískal dostatok hlasov, hoci CDU, CSU a FDP mali dokopy o 21 voliteľov viac ako bola potrebná absolútna väčšina 623 hlasov, čo svedčí o rozporoch vo vládnucej koalícii. Dokonca aj volitelia z radov FDP dali najavo, že podporia Gaucka.

Wulff je po Gustavovi Heinemannovi (1969) a Romanovi Herzogovi (1994) len treťou hlavou štátu, ktorú zvolili až v treťom kole.

Zdielať na

Najčítanejšie správy