Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ropná škvrna zasiahla už 160 kilometrov pobrežia Louisiany
Zdielať na
Zahraničie

Ropná škvrna zasiahla už 160 kilometrov pobrežia Louisiany

Zdroj: TASR

Guvernér kritizoval energetický koncern BP i federálnu vládu za reakciu na únik ropy

Guvernér kritizoval energetický koncern BP i federálnu vládu za reakciu na únik ropy, ktorú označil za príliš pomalú a nedostatočnú. Louisiana podľa neho potrebuje na ochranu svojho pobrežia viac norných stien a lodí pre odčerpávanie ropy.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) medzitým informoval, že nová videonahrávka, ktorú mu v posledných dňoch poskytla spoločnosť BP, uľahčí vyhodnotenie toho, koľko ropy uniká do Mexického zálivu.

Riaditeľka NOAA Jane Lubchencová pred komisiou Snemovne reprezentantov uviedla, že nové video je prvým, ktoré má dostatočne vysoké rozlíšenie, dĺžku a frekvenciu na spoľahlivú kalkuláciu množstva unikajúcej ropy. Úrad by mal poskytnúť nový odhad do dvoch týždňov.

Spoločnosť BP predtým začala s operáciou, ktorou chce pomocou metódy nazvanej "top kill" zastaviť únik ropy v Mexickom zálive. Operáciu, pri ktorej budú na miesto úniku ropy vstrekovať ťažké bahno, spustili po definitívnom súhlase amerických úradov.

Procedúra sa začala s oneskorením po rozhodnutí vedenia BP o ďalších testoch. Jednou z obáv je riziko, že by to vytekanie ropy mohlo ešte zhoršiť.    

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy