Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kritizoval ho Zeman. Koudelka sa stal šéfom BIS až na siedmykrát, vymenoval ho Pavel
Zdielať na

Kritizoval ho Zeman. Koudelka sa stal šéfom BIS až na siedmykrát, vymenoval ho Pavel

Zdroj: TASR

PRAHA / Riaditeľ Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka sa po rokoch odmietania od bývalého prezidenta Miloša Zemana dočkal povýšenia. Brigádnym generálom ho v pondelok (8. mája) na Pražskom hrade vymenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman podobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhovel sedemkrát. Po vymenovaní nových generálov Pavol uviedol, že ceremoniál si spája s dôstojnosťou, cťou a tiež zodpovednosťou a profesionalitou, čo všetci menovaní spĺňajú.

Ku Koudelkovi a k BIS bol Zeman silno kritický a opakovane ho generálom odmietol vymenovať. Podľa českej vlády šéf spravodajskej služby dokázal, že jednoznačne chráni záujmy krajiny a jej bezpečnosť.

Prezident požiadal povýšených generálov, aby ďalej prispievali k pripravenosti Česka čeliť hrozbám. Sú podľa neho reálne, ako vonkajšie, tak vnútorné. Bývalý vysokopostavený vojak spomenul, že na strane menovaných stál štyrikrát. Uviedol tiež, že očakáva od generálov pripravenosť bez ohľadu na to, do akej miery budú s novou hlavou štátu zastávať spoločné názory.

Na Pražskom hrade pri príležitosti Dňa víťazstva vymenoval Pavel popri Koudelkovi aj nového šéfa rozviedky Úradu pre zahraničné styky a informácie (ÚZSI) Vladimíra Posoldu. Do hodnosti generálporučíka Pavel povýšil náčelníka generálneho štábu Karla Řehku aj jeho zástupcu Iva Strechu, do hodnosti generálmajora veliteľa vzdušných síl Petra Čepelku, náčelníka svojej vojenskej kancelárie Radka Hasalu a veliteľa pozemného vojska Romana Náhončíka. Brigádnymi generálmi sa nanovo stali doterajší plukovníci generálneho štábu Róbert Dziak, Roman Hyťha a Vladimír Studený.

Povýšený do hodnosti generálporučíka bol tiež policajný prezident Martin Vondrášek. Brigádnymi generálmi sa stali už spomínaný Vladimír Posolda, riaditeľ moravsko-sliezskych hasičov Radim Kuchař a riaditeľ polície v Olomouckom kraji Tomáš Landsfeld. Do hodnosti brigádneho generála Pavol povýšil tiež riaditeľa väznice vo Valdiciach Jiřího Macha.

Prezident povyšuje do generálskych hodností vojakov, policajtov či hasičov dvakrát ročne, a to na deň vzniku samostatného Československa 28. októbra a 8. mája pri príležitosti Dňa víťazstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy