Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Britka prehovorila z dubajského väzenia
Zdielať na

Britka prehovorila z dubajského väzenia

Zdroj: Anthony Asael/ilustračné

Charlotta Adams zakúsila lesk i biedu perly Perzského zálivu - Dubaja.

Podľa informácií dailymail.co.uk, Charlotte Adamsovú (26) v piatok po 23 dňoch medzi prostitútkami a vrahyňami deportovali z väzenia v Dubaji. Doň sa dostala pre obscénnosť na verejnosti. Udala ju miestna žena, ktorá vraj videla Charlottu, ako bozkáva a dotýka sa Londýnčana Aymana Najafiho v reštaurácii, kde spolu večerali.

Obvinenie Britky malo byť zo strany vlády Spojených Arabských Emirátov varovným signálom pre všetky cudzinky, ktoré čím ďalej tým viac plnia pláže päťhviezdičkových hotelov tejto prísne islamskej krajiny. Čo je normálne pre bežnú Európanku, nemusí však vyhovovať nekompromisným pravidlám Islamu. A ten každú odchýlku prísne trestá.

V roku 2008 britský pár súložil na jednej z dubajských pláži. Muž so ženou vtedy dostali za svoje počínanie tri mesiace. Charlottin zločin jej priniesol vyhostenie z Emirátov a zákaz do tejto krajiny kedykoľvek cestovať.  

Keď Charlotta nastupovala do lietadla mieriaceho späť do rodného Anglicka, nič iné si ani neželala. "Na toto myslím posledné mesiace. Je to pre mňa oslobodenie."

"Milujem toto miesto a je mi veľmi ľúto, že sa sem nemôžem vrátiť, hoci si myslím, že by som sa tu opäť dokázala cítiť slobodná. To by však znamenalo dodržiavať zákony tejto krajiny. V tejto chvíli by to bola z mojej strany len pretvárka," hovorí Charlotta.

Charlotta pochádza z Mersea Islandu v Essexe, výrečná a pohotová, typický produkt buržoáznej výchovy a rokov strávených v internátnych školách. Jej matka Lorraine (48) je osobnou asistentkou riaditeľa nemenovanej spoločnosti, nevlastný otec David (50) má vlastný podnik.

Charlotta pracovala v Londýne ako realitná agentka a vo svojich 26tich rokoch zarábala ročne 45 tisíc libier (asi 52 tisíc eur). Keď v roku 2008 začal v Británii realitný trh klesať, Charlotta sa zamerala na pozemky v Zálive. Začala pravidelne cestovať a uzatvárať obchody, robiť si priateľov a kontakty.

"Postupne sa vraj do Dubaja zamilovala. Pracovná doba je tu kratšia, stále svieti slnko, žiadne dane a celé víkendy preležíte na pláži," spomína. Za jednu uzatvorenú zmluvu dostala Charlotta províziu 12 tisíc libier.

O prípadoch "sexu na pláži" počula ešte skôr, než prišla do Dubaja. Ľudí, ktorí ho praktikovali, skôr odsudzovala a považovala za hlúpych. Veď vedeli, čo ich čaká, ak ich chytia.

Miestne hotely ponúkajú ženám alkohol, hoci zákony prísne zakazujú ukazovať sa na verejnosti pod jeho vplyvom. "No a keď máte v hlave, často zabúdate na to, kde ste a čo robíte, špeciálne ľudia zo západu. Ja však veľmi nepijem," tvrdí Charlotta.

Vo februári 2009 prišla v Londýne o prácu a v septembri sa rozhodla tráviť viac času v Dubaji. Charlotta tu mala len dve vážne známosti. Starú lásku z detstva a potom ešte jedného mládenca. S tým sa však tiež rozišla, lebo jednoducho nebol tým pravým.

Onedlho stretla manažéra Aymana. Najprv sa stretávali len ako priatelia, neskôr si však uvedomila, že sa jej páči ako muž a považuje ho za atraktívneho. Začala vyhľadávať jeho spoločnosť. Ak si mala vybrať medzi zábavou s priateľmi v nočnom podniku a romantickou večerou s Aymanom, bez váhania sa rozhodla pre to druhé. 

Osudný bozk s milovaným mužom

V osudný večer, keď prišlo k ich zatknutiu,  Charlotta sa zabávala s kamarátkami na diskotéke v Ocean Clube. Mala obuté 6-centimetrové ihličky od Christiana Laboutina za 600 libier, ružovo-sivú saténovú sukňu a remienkový top.  

V okúzľujúcom Dubaji je však tento druh oblečenia viac tolerovaný, než by si bežní Európania mysleli. Charlotta tancovala a pila vodku s brusnicovými kokteilmi, keď jej skupinka narazila na Aymana, ktorý sa v ten večer zabával so svojimi londýnskymi priateľmi.   

Keď sa Charlottine kamošky rozhodli zmeniť lokál, ona namiesto toho, aby išla s nimi, vybrala sa s Aymanom a chlapcami do reštaurácie.

"Chytila som Aymana za ruku. Asi som s ním aj trochu flirtovala, hádzala vlasmi a snažila sa pôsobiť dievčensky," priznáva Charlotta. Na to zareagovala arabská žena, ktorá sedela obďaleč so svojimi deťmi a okamžite upovedomila políciu. Vyhlásila, že Charlotta sa s Aymanom pri stole vášnivo bozkávala a navzájom sa dotýkali.  

Charlottu a Aymana zadržali hneď po tom, ako opustili reštauráciu. Charlottu zatvorili do špinavej miestnosti. Policajt bez upozornenia šklbol mladú ženu za ruku a spôsobil krvácajúce poranenie. Potom ju vyviedli z budovy do auta a odviezli na policajnú stanicu v Bur Dubai.

100 žien v jednej cele

"Hrubo ma sotili do cely s kopou fľakatých matracov. V miestnosti bolo v tú noc asi 100 ďalších žien, na jeden matrac vychádzali tak dve až tri ženy, na sto prítomných žien pripadal jeden záchod, ktorý predstavovala diera v podlahe. Z toho smradu ma celú dobu napínalo na vracanie," spomína Charlotta.

"Peniaze a hodinky som si pre istotu strčila do podprsenky. V celej miestnosti som bola jedinou Britkou. Sedela som na jednej z "postelí" a nemohla som prestať plakať. Ženy sa so mnou pokúšali nadviazať rozhovor, ale márne," prezrádza Cahrlotta. 

V cele boli ženy, ktoré chytili pri fajčení marihuany, Američanku, ktorá sa niekomu vyhrážala cez telefón i žena, ktorej vypršali víza.

Col

Na druhý deň Charlotte povolili jeden telefonát. Až na druhý deň sa dozvedela o sťažnosti arabskej ženy v reštaurácii. Okamžite zavolala Aymanovi, ktorý bol zatvorený v mužskej časti väznice. "K mužom sa v arabských väzeniach chovajú viac zhovievavo," tvrdí Charlotta. "Môžu fajčiť, hrať karty a neobmedzene telefonovať. Snažil sa ma skontaktovať, ale márne," dodáva Charlotta.  

Dni v ženskej väznici začínali o pol siedmej ráno. Zobúdzali nás dozorkyne s nadváhou, niektoré v burkách. Charlottu nazývali "Britkou", samohlásky v slove Britka zosmiešňujúco predlžovali a syčali.

Na raňajky bolo varené vajce, obedom nazývali šľachovitý plátok neidentifikovateľného mäsa s ryžou. Hlad bol pre ňu menší trest. V noci svetlá zhasli a cely zamkli o pol jedenástej. Hluk však neprestal. Krik škriekajúcich žien sa otriasal celou bodovou do hlbokej noci.

Charlotta sa ocitla vo väzení s ženami z Ruska, Iránu, Etiópie, Srí Lanky. Žiadna z nich nehovorila anglicky. Konverzácia sa obmedzovala na posunky. Väčšina žien boli prostitútky a chudobné migrantky, ktoré do Dubaja prišli za prácou.

Jedna tehotná Ruska, ktorá nepovedala dozorkyniam o svojom stave, zrazu odpadla od bolesti. Najprv sa zdalo, že jej odtiekla plodová voda. Na lekára musela čakať celý ďalší deň. Charlotta pozerala na mladú ženu, ktorá sa v agónii zvíjala celých 24 hodín a nemohla nič robiť.

Zážitkov z väzenia má Charlotta oveľa viac. Bolo to ťažké, ale poučné. "Môj prípad možno zabráni ľuďom robiť horšie veci, akú som spravila ja. Nie, nezničilo ma to. Len ma to zmenilo.  Ráno sa zobudím a cítim sa normálne. Nerobím nič, za čo by som sa mala hanbiť. Som kto som a som na to hrdá," hovorí Charlotta.  

Najčítanejšie správy