Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri Buckinghamskom paláci zatkli muža: Na pozemok hádzal predmety
Zdielať na

Pri Buckinghamskom paláci zatkli muža: Na pozemok hádzal predmety

LONDÝN / Pred Buckinghamským palácom v Londýne zatkli muža, ktorý hádzal predmety, údajne brokové náboje, na pozemok tohto oficiálneho sídla britského kráľa Karola III. V utorok, 2. mája, neskoro večer o tom informovala britská Metropolitná polícia, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Muž bol zatknutý pre podozrenie z držby útočnej zbrane. Metropolitná polícia oznámila, že následne preventívne urobila pri Buckinghamskom paláci kontrolovanú explóziu. Polícia spresnila, že muža zatkla okolo 19.00 h miestneho času po tom, čo sa priblížil k palácovej bráne a hádzal na pozemok podozrivé predmety, údajne brokové náboje. "Policajti okamžite zasiahli, muža zadržali a odviedli ho do policajnej väzby," uviedol policajný veliteľ Joseph McDonald vo vyhlásení. "Neprišli žiadne správy o tom, že boli vypálené náboje, a ani o zraneniach policajných príslušníkov či členov verejnosti," dodal. 

Doplnil tiež, že policajti zostali na mieste činu a prebieha vyšetrovanie. Prípad sa stal len niekoľko dní pred slávnostnou korunováciou kráľa Karola III., ktorá je naplánovaná na sobotu 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

Británia na korunováciu kráľa nepozvala prezidentov konkrétnych krajín

Británia neposlala pozvánky na blížiacu sa korunováciu kráľa Karla III. čelným predstaviteľom Ruska, Bieloruska, Iránu, Mjanmarska, Sýrie, Afganistanu a Venezuely. Na slávnostnú ceremóniu dostali pozvánky hlavy štátov všetkých ostatných krajín, s ktorými má Británia nadviazané plnohodnotné diplomatické väzby, ako aj predstavitelia britských zámorských území.
Pozvánky pre Severnú Kóreu a Nikaraguu boli vydané pre vysokopostavených diplomatov daných krajín, a nie hlavám štátov, píše v utorok Reuters s odvolaním sa na nemenované britské zdroje. Na korunovácii sa zúčastnia aj írsky prezident Michael Higgins, ako aj viacerí cirkevní činitelia a predstavitelia politických strán zo Severného Írska. Korunovácia britského panovníka sa bude konať v sobotu 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy