Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nad unikajúcu ropu už dali lievik
Zdielať na
Zahraničie

Nad unikajúcu ropu už dali lievik

Mal by zastaviť vytekanie ropy, doteraz jej do mora uniklo 11 miliónov litrov

Robotické ponorky nasmerovali 12 metrov dlhé zariadenie na miesto. Energetický koncern BP však ešte čaká viac práce pri pripájaní potrubia, ktoré ropu odvedie k morskej hladine.

Originálny vynález je už síce na morskom dne v hĺbke 1500 metrov, ale bude potrebných najmenej ďalších 12 hodín, aby zariadenie zabezpečili a uistili sa o jeho stabilite pred tým, ako roboty pripoja potrubie.       

"Zdá sa, že to prebieha presne tak, ako sme dúfali," povedal hovorca BP Bill Salvin. Dodal, že ešte stále sú pred nimi výzvy, ale veľmi dobre pokročili.       

Smrtiacu explóziu vrtnej súpravy v Mexickom zálive zrejme spôsobila metánová bublina, pričom došlo k sérii bezpečnostných zlyhaní.     

Bublina pod tlakom vyletela hore vyvŕtaným otvorom a rýchlo sa zväčšovala, ako prerážala viaceré uzávery a bariéry. Potom vybuchla a po prvej explózii nasledovali ďalšie výbuchy. Vyplýva to z interného vyšetrovania energetického koncernu BP.      

Vrtná súprava v Mexickom zálive explodovala 20. apríla, o dva dni sa potopila. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí. Do mora už uniklo zhruba 11 miliónov litrov ropy. Ropná škvrna ohrozuje lodnú dopravu, rybolov, pláže a životné prostredie amerického pobrežia. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy