Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ropný vrt možno budú utesňovať až 3 mesiace
Zdielať na

Ropný vrt možno budú utesňovať až 3 mesiace

Zdroj: TASR/Zdeněk Urban

Zároveň narastajú obavy, že ropa už obmýva reťaz ostrovov pri pobreží Louisiany.

Úrady poslali dvadsať člnov na neobývané Chandeleurské ostrovy v najvýchodnejšom cípe Louisiany, aby preverili správy, že ropa už dosiahla pobrežie. Informoval o tom šéf prevádzky spoločnosti BP Doug Suttles na tlačovej konferencii v meste Mobile v štáte Alabama.

Súčasná trasa ropnej škvrny naznačuje, že pravdepodobne nedosiahne pevninu nasledujúce tri dni, lebo počasie sa zlepšilo. Táto časová rezerva umožňuje záchranným tímom natiahnuť ďalšie plávajúce zábrany, ktoré majú zastaviť alebo spomaliť postupovanie ropnej škvrny. Uviedla to BP a americká Pobrežná stráž.

Silný vietor sa v posledných dňoch zmiernil a úrady dúfajú, že vykonajú kontrolovaný požiar časti ropnej škvrny, aby zhorela a prestala byť hrozbou. Povzbudzuje ich aj fakt, že jedno z troch miest úniku ropy na potopenej vrtnej súprave zrejme úspešne upchali.

Úrady odhadujú, že poškodený vrt chrlí ropu rýchlosťou najmenej 5000 barelov denne.

Spoločnosť BP uviedla v Londýne, že začala práce na vytvorení pomocného vrtu, ktorý sa pripojí na pôvodný - napumpujú doň kvapalinu, ktorá unikajúcu ropu natrvalo zastaví a izoluje tak poškodené ústie prvého vrtu. Nový vrt sa nachádza približne 500 metrov od toho presakujúceho.

Biely dom v utorok oznámil, že bude s americkým Kongresom pracovať na zmene zákona, podľa ktorého je teraz možné na boj s ropnou škvrnou minúť maximálne 75 miliónov dolárov. Zákon je podľa hovorcu Bieleho domu Roberta Gibbsa zastaraný a už v krátkom čase tento "strop" dosiahnu.

"Administratíva pracuje na legislatíve, ktorá zruší finančný strop a zvýši ho. Očividne sme sa dostali do situácie, keď sumu 75 miliónov dolárov v krátkom čase ľahko dosiahneme," uviedol Gibbs.

Najčítanejšie správy