Polojasno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
426. deň na Ukrajine: Ruská armáda nasadila do akcie najmodernejšie tanky
Zdielať na

426. deň na Ukrajine: Ruská armáda nasadila do akcie najmodernejšie tanky

KYJEV / Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desať ďalších sa zranilo pri dnešnom ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Kupjansk, ležiace v Charkovskej oblasti. Ruské sily zasiahli budovu tamojšieho múzea. Ruská armáda nasadila do akcie podľa ruskej agentúry Ria Novosti najmodernejšie tanky T-14 Armata. Používa ich však vraj len na ostreľovanie ukrajinských pozícií.

Rusi sa podľa ukrajinského generálneho štábu prestali usilovať o postup vo východnej časti frontu pri mestách Lyman a Kupjansk. Naďalej ale pokračujú tvrdé boje o Avdijivku, Marjinku a Bachmut. Ukrajinská armáda v utorok, 25. apríla, pokračovala v delostreleckých útokoch na ruské pozície v Chersonskej oblasti na ľavom brehu rieky Dneper.

Rusko začalo na Ukrajine používať nové tanky T-14 Armata

Rusko začalo pri ostreľovaní ukrajinských pozícií na Ukrajine používať svoje nové tanky typu T-14 Armata. Tieto bojové vozidlá "sa však zatiaľ nezúčastnili na priamych útočných operáciách". V utorok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá. Tanky Armata sú vybavené silnejšou ochranou bočných strán a ich posádky absolvovali výcvik "bojovej koordinácie" na cvičisku na Ukrajine, uviedla agentúra RIA Novosti.

Tanky T-14 Armata majú automaticky ovládanú vežu bez ľudskej posádky. Do veže je zabudovaný diaľkovo ovládaný kanón 2A82 kalibru 125 mm. Z veže sa dajú odpaľovať aj diaľkovo navádzané protitankové strely. Trojčlenná posádka sa nachádza v oddelenom priestore, ktorý je chránený viacvrstvovým kompozitným pancierom. Tank dosahuje najvyššiu rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

Britská vojenská rozviedka v januári uviedla, že ruské sily na Ukrajine sa zdráhali nasadiť prvú várku nových tankov pre ich "nevyhovujúci stav". V jej správe sa ďalej píše, že nasadenie tankov T-14 by bolo "veľmi riskantné rozhodnutie", ktoré Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou prijalo najmä z propagandistických dôvodov. "Jedenásť rokov vývoja bolo poznačených meškaním, zmenšovaním plánovaného počtu vyrobených kusov a množstvom problémov vo výrobe," konštatovala britská rozviedka.

Ruské jednotky prestali usilovať o postup pri mestách Lyman a Kupjansk, uvádza Kyjev

Ruské jednotky prestali usilovať o postup na najsevernejšom výbežku ukrajinského frontu, pri mestách Lyman a Kupjansk, uviedol v utorok, 25. apríla, v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. V Kupjansku dnes ale Rusko zasiahlo budovu múzea, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Najmenej jeden človek pri útoku zahynul, ďalší sú uväznení pod sutinami.

Na budovu múzea v Kupjansku podľa ukrajinských médií dopadla ruská raketa S-300. Zahynul pri tom jeden zamestnanec múzea, desať ľudí je zranených. Troch z nich hospitalizovali. Najmenej dvaja ľudia zostávajú pod troskami, uviedol podľa ruskojazyčného serveru BBC šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

V okolí Kupjansku ruská armáda ďalej na viacerých miestach upevňuje svoje pozície. Podniká pri tom delostrelecké a mínometné útoky na okolité obce v Charkovskej aj Luhanskej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb.

Najväčšie boje na fronte podľa Kyjeva pokračujú stále v oblasti Bachmutu, Marjinky a Avdijivky, hoci ukrajinská armáda nehlási ani na jednom zo sektorov ruský postup. Neoficiálne zdroje z oboch strán podľa BBC v pondelok uviedli, že žoldnieri súkromnej Wagnerovej skupiny nasadení v Bachmute dosiahli menšie úspechy v západných štvrtiach mesta.

Útočné operácie v smere na Lyman, ktorý leží na severovýchode Ukrajiny podľa ukrajinského generálneho štábu ustali. Rusi podobne ako v prípade Kupjansku však ostreľujú okolité dediny v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade upozorňuje, že počas tohto mesiaca priemerná denná miera strát ruských vojsk na Ukrajine veľmi pravdepodobne klesla o približne 30 percent oproti mimoriadne ťažkým ruským stratám v januári až marci tohto roku. Údaje zverejnené ukrajinským generálnym štábom naznačujú zníženie ruských strát z denného priemeru 776 vojakov v marci na terajších 568.

Britská rozviedka podotkla, že nemôže overiť presnosť ukrajinských údajov, ale všeobecný trend je zrejme správny. Straty Ruska sa veľmi pravdepodobne znížili, pretože ruský pokus o zimnú ofenzívu zlyhal a ruské sily sa teraz sústreďujú na prípravu obrany pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

Zatkli bývalého veliteľa vagnerovcov, ktorý sa priznal k zabíjaniu detí

Ruské úrady zatkli jedného z bývalých veliteľov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Azamata Uldarova, ktorý nedávno exilovej ľudskoprávnej organizácii povedal, že vagnerovci zabíjali na východe Ukrajiny deti a civilistov. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy stanice Sky News.

Zmienené tvrdenia Uldarova zazneli vo videorozhovore, ktorý na svojej webstránke zverejnila ruská exilová ľudskoprávna organizácia Gulagu.net. Tá sídli vo Francúzsku a informuje o korupcii, týraní a ďalších zverstvách odohrávajúcich sa v Rusku. Na videozázname sa spolu s Uldarovom objavil aj ďalší bývalý vagnerovec, a síce Alexej Savič.

Aktivista a zakladateľ Gulagu.net Vladimir Osečkin informoval, že Uldarovovi sa vyhrážal smrťou vyšetrovací výbor ruskej Saratovskej oblasti, ako aj štyria ďalší vagnerovci, a to údajne pre jeho vyjadrenia zamerané proti šéfovi tejto žoldnierskej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi.

Zatknutie Uldarovova podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) naznačuje, že vagnerovcom veľmi záleží na podnecovaní účasti svojich bojovníkov na takýchto zverstvách, aby tak podporili súdržnosť ich jednotiek.

EÚ vyplatila Ukrajine ďalších 1,5 miliardy eur v podobe makrofinančnej pomoci

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že uskutočnila v poradí už tretiu platbu vo výške 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur. Prostredníctvom tohto nástroja sa EÚ snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej okamžité potreby financovania stabilnou, predvídateľnou a značnou finančnou podporou v roku 2023.

Komisia pripomenula, že táto finančná podpora pomôže Ukrajine vyplácať mzdy a dôchodky a udržiavať základné verejné služby v prevádzke, ako sú nemocnice, školy a bývanie pre presídlených ľudí. Ukrajine tiež umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru zničenú ruskými útokmi, ako je energetická infraštruktúra, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty.

Utorňajšia platba prichádza po tom, ako EK zistila, že Ukrajina uspokojivo napreduje pri implementácii dohodnutých politických podmienok a spĺňa požiadavky na podávanie správ, ktorých cieľom je zabezpečiť transparentné a efektívne využívanie finančných prostriedkov.

Ukrajina dosiahla významný pokrok v oblasti posilnenia právneho štátu, posilnenia finančnej stability, zlepšenia fungovania plynárenského systému a podpory lepšej podnikateľskej klímy. Toto zistenie tiež umožní vyplatenie dvoch ďalších mesačných platieb po 1,5 miliardy eur v máji a júni.

Celkovo od začiatku vojny predstavuje finančná podpora EÚ Ukrajine a Ukrajincom približne 68 miliárd eur. Zahŕňa to finančnú, humanitárnu, núdzovú rozpočtovú a vojenskú podporu Ukrajine zo strany EÚ, jej členských štátov a európskych finančných inštitúcií, ako aj zdroje, ktoré sú k dispozícii na pomoc členským štátom uspokojiť potreby Ukrajincov, ktorí sú na úteku pred vojnou.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá uviedla, že Ukrajina pri tom, ako úspešne odráža ruskú agresiu, presadzuje nevyhnutné reformy pre svoju budúcnosť. "S treťou tranžou vo výške 1,5 miliardy eur a celkovou sumou 18 miliárd eur makrofinančnej pomoci Únia zaisťuje nevyhnutný príspevok na zabezpečenie toho, aby Ukrajina naďalej vyplácala mzdy a dôchodky, aby nemocnice a školy fungovali a bola schopná obnoviť svoju infraštruktúru," uviedla šéfka eurokomisie.

Najčítanejšie správy