Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odporcovia jadrovej energie vytvorili živú reťaz
Zdielať na

Odporcovia jadrovej energie vytvorili živú reťaz

Reťazová reakcia mala byť protestom proti návrhom nemeckej vlády.

Najnovší protest odporcov jadrovej energie, ktorý sa uskutočnil dva dni pred 24. výročím havárie v ukrajinskom Černobyle, podľa organizátorov prilákal vyše 120 tisíc ľudí. Hovorkyňa polície v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, ktorú cituje tlačová agentúra AFP, účasť odhadla na vyše sto tisíc. Živá reťaz dosahovala dĺžku 120 kilometrov, pričom tvorila spojnicu medzi severonemeckými jadrovými elektrárňami Brunsbüttel a Krümmel a prechádzala cez mesto Hamburg.

Akcia pod názvom Reťazová reakcia mala byť protestom proti návrhom kabinetu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, aby niektoré z nemeckých jadrových elektrární zostali v prevádzke aj po roku 2020. Organizátori vo svojom vyhlásení vyzývajú vládu, aby "napravila svoju politiku" a "definitívne" odstavila reaktory v Brunsbütteli a Krümmeli, kde v posledných rokoch zaznamenali viacero porúch.

Nemecká vláda v roku 2000 rozhodla o odstavení všetkých 17 reaktorov v krajine do roku 2020, Merkelovej kabinet však začal uvažovať o predĺžení životnosti niektorých jadrových elektrární. Tie sa v súčasnosti podieľajú na výrobe elektrickej energie asi 30 percentami.

Najčítanejšie správy