Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
410. deň na Ukrajine: Z trosiek sa podarilo zachrániť ženu
Zdielať na

410. deň na Ukrajine: Z trosiek sa podarilo zachrániť ženu

KYJEV / Pri ruskom raketovom útoku na Záporožie zomrel 50-ročný muž a jeho 11-ročná dcéra. Terčom úderu bol obytná zóna. 46-ročnú mamu zabitého dievčaťa záchranári vytiahli z trosiek domu živú. S vážnymi zraneniami ju previezli do nemocnice. Boje stále pokračujú v centre a okolí mesta Bachmut. Ich intenzita sa však výrazne znížila. Tvrdí to americký inštitút pre štúdium vojny. Ruská armáda sa tiež neúspešne snaží dostať pod kontrolu Marjinku, aj keď toto mesto je už prakticky celé zničené.

​Ruský raketový útok na Záporožie zabil dvoch ľudí

Pri ruskom raketovom útoku na obytnú budovu v meste Záporožie v nedeľu ráno zahynul 50-ročný muž a jeho 11-ročná dcéra. Dve rakety zničili jednu budovu a poškodili desiatky ďalších. Z trosiek sa podarilo zachrániť 46-ročnú ženu, manželku a matku obetí, informovala ukrajinská štátna pohotovostná služba. "Prekliati ruskí teroristi opäť zaútočili na Záporožie a prišli sme o ľudské životy," napísal tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev na sociálnej sieti Telegram.

Zelenskyj vo veľkonočnom posolstve: Ukrajina bojuje za svoje hodnoty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo svojom veľkonočnom posolstve vyzdvihol ukrajinskú multináboženskú spoločnosť a pripomenul, že Ukrajina stráži tento svet a bráni svoje hodnoty. Zelenskyj zablahoželal Ukrajincom a všetkým kresťanom, ktorí 9. apríla oslavujú Veľkú noc. Pripomenul, že ľudia slávia tieto sviatky na fronte, ako aj v rôznych mestách a na dedinách. "Toto je moderný svet. Svet, ktorý túži žiť slobodne. Svet, v ktorom sa cení život, rešpekt a princíp rovnosti každého človeka. Ukrajina dnes stráži tento svet, bojuje za svoju zem a svoje hodnoty," pokračoval.

Vo svojom posolstve zároveň vyzdvihol ukrajinskú multináboženskú spoločnosť. "Hoci môžeme vyznávať rôzne náboženstvá, rovnako veríme v slobodu. Môžeme mať rôzne tradície, no všetci máme jednu vec spoločnú: Túžbu brániť svoju vlasť. Sviatky oslavujeme v rôzne dni, ale jeden dátum bude rovnaký pre všetkých: pre Ukrajinu a celý slobodný svet. Bude to náš Deň víťazstva," dodal.

Dovoz ukrajinského obilia do Poľska bude zastavený najmenej do júla

Dovoz ukrajinského obilia do Poľska bude pozastavený najmenej do júla, uviedol Janusz Kowalski, námestník poľského ministra pôdohospodárstva. Varšava o zastavení exportu obilia s cieľom zmierniť dopad na ceny, informovala už v piatok. Vtedy ale nebolo jasné, ako dlho by opatrenie malo platiť. Ukrajinské obilie sa bude iba prevážať cez Poľsko do tretích krajín a toto opatrenie bude trvať minimálne do júla.

Lacné obilie z Ukrajiny zaplavuje trhy niektorých východoeurópskych krajín, kde spôsobuje miestnym pestovateľom straty. Produkty a potraviny, ktoré sa do Poľska dostávajú, "nesmie poškodzovať poľských farmárov, poľských výrobcov a spôsobiť potravinovú krízu," dodal Kowalski.

Poľskí poľnohospodári kvôli znižovaniu výkupných cien obilia protestovali. Následne kvôli tomu odstúpil poľský minister pôdohospodárstva Henry Kowalczyk. Protesty organizovali v uplynulých dňoch aj rumunskí a bulharskí poľnohospodári. Dovoz ukrajinského obilia do EÚ je až do júna 2024 oslobodený od ciel. Milióny ton obilia, lacnejšieho ako to, ktoré sa vyprodukuje v EÚ, ale skončili na trhoch v susedných krajinách, hoci boli primárne určené pre export mimo Európskej únie.

Pri víkendovom ruskom ostreľovaní ukrajinských miest zomrelo sedem ľudí

Kým sa Rusko naďalej sústredí na dobytie celého priemyselného východu Ukrajiny, dve ďalšie oblasti, Charkovská na severovýchode a Záporožská na juhovýchode krajiny sa stali terčom raketovej a delostreleckej paľby, uviedla ukrajinská armáda.

Ako uviedol šéf Charkovskej oblasti Oleh Syněhubov, dvaja muži dnes zomreli pri ostreľovaní Kupjansku. Ruská armáda Kupjansk ovládla vlani krátko po začiatku invázie na Ukrajinu, v septembri ju však z tohto mesta, ktoré je dôležitou križovatkou, vytlačili ukrajinské sily. Teraz sa ho Rusi snažia dostať pod kontrolu znova. Ďalší dvaja ľudia, vrátane dieťaťa, zomreli v noci pri ruskom raketovom útoku na Záporoží. Jeden človek utrpel zranenia, uviedla Štátna služba pre mimoriadne udalosti (DSNS). 

"Nepriateľ ostreľoval raketami mesto Záporoží. Následkom toho bola čiastočne zničená obytná budova," uviedla DSNS s tým, že v troskách našli záchranári telá 50-ročného otca a 11-ročnej dcéry. 64-ročnú matku vyslobodili živú a odovzdali ju zdravotníkom. Zástupca záporožskej radnice Anatolij Kurtev uviedol, že rodinný dom zasiahli dve rakety. Ich explózie poničili aj desiatky domov v okolí. Podľa šéfa Záporožskej oblasti Jurija Malaška bolo celkovo ostreľovaných asi 18 obcí. V sobotu zomreli traja ľudia a päť ich utrpelo zranenia.

Najčítanejšie správy