Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Američan skočil zo skaly strmhlav dole! A prežil!
Zdielať na

Američan skočil zo skaly strmhlav dole! A prežil!

Zdroj: YOUTUBE

Americký dobrodruh Dean Potter riskuje život pre adrenalín.

Neustále posúva hranice ľudských možností. Má 38 rokov a česť byť členom skupiny extrémnych športovcov. Tieto fotografie nám umožňujú len malé nahliadnutie do jeho sveta plného odvážnych akcií a adrenalínu.

Spoločne so svojím kamarátom a horolezeckým kolegom Beatom Kammerlanderom predvádzajú kúsky ako tzv. base jumping - spojenie horolezectva a skydivingu, ktorého náplňou je skákanie z pevných objektov, či free jumping, extrémne horolezectvo, pri ktorom sa na výstup používajú len ruky a nohy, bez akéhokoľvek istenia a štandartných horolezeckých pomôcok. 

YOUTUBE

Jeden z najextrémnejších Deanových výkonov je výstup na horu Eiger v Bernských Alpách, ktorá meria 3970 metrov bez istenia. Tu vlastne využil metódu free-base úplne po prvý raz.

Free-base ako kombinácia výstupu bez istenia so skokom z najvyššieho bodu výstupu, či už ide o vysoké budovy alebo hory, je jednou z najnebezpečnejších zábaviek vôbec. Strmhlavý let vzduchom do priepasti napokon športovec zakončí otvorením padáku.

„Nosím so sebou maličký padák, ktorý váži asi len 3 kilá. Klasický 7-kilogramový padák by bol v horách príliš veľkou záťažou,“ tvrdí Dean. Napriek tomu, že horolezec má padák, predsa len je tu niekoľko obrovských rizík, ktoré na neho v horách čakajú.

„Je tu pár úskalí, ktoré vás môžu stáť život,“ hovorí Dean. „Hneď na začiatku výstupu na Eiger sú skaly príliš vratké. Keby som sa pošmykol, padák ma asi nezachráni, pravdepodobne by som zomrel," popisuje komplikovanosť výstupu dobrodruh.

Informácia sa objavila na dailymail.co.uk.

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="501">

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="376">

Najčítanejšie správy