Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Africkí muži "výchovne" znásilňujú lesbičky
Zdielať na

Africkí muži "výchovne" znásilňujú lesbičky

Zdroj: hdptcar/ilustračné

Nenávisť voči homosexuálom v Afrike nepozná hraníc. Medzi aktuálne druhy trestov patrí vykopanie mŕtveho tela homosexuála či "nápravné znásilnenie" lesbičiek!

Telo Senegalčana Madiey Dialloa nebolo v zemi ani zopár hodín, keď už sa rozvášnený dav s lopatami zhromaždil na miestnom cintoríne. Vykopali jeho pozostatky, odvliekli ich z cintorína a pohodili pred dom jeho postarších rodičov.

Účastníci tohto incidentu si jeho priebeh nahrali do telefónov. Videá potom putovali z mobilu do mobilu a rozsievali paniku medzi mladými gaymi v krajine.

"Zamkol som sa v izbe a nevyšiel som von celé dni," prezradil 31-ročný priateľ Dialloa, ktorý trpí na HIV. "Bojím sa, čo sa stane, keď zomriem. Budú ma môcť moji rodičia pochovať?" pýta sa.

Vlna intenzívnej nenávisti voči homosexuálom sa šíri Afrikou, kde je náklonnosť k rovnakému pohlaviu nelegálna v najmenej 37 krajinách. V Ugande momentálne rozhodujú o zákone, ktorý by pre homosexuálov ukladal doživotné väzenie za ich sexuálnu orientáciu a dokonca trest smrti pre "recidivistov".

Juhoafrická republika je jedinou krajinou v regióne, ktorá uznáva práva homosexuálov, ale aj tak sú tu gangy, ktoré organizujú takzvané "nápravné znásilnenia" lesbičiek.

"V mnohých častiach Afriky vidíme nárast homofóbie (strachu z homosexuálov)," upozorňuje aktivista pre práva gayov Peter Tatchell z londýnskej organizácie Medzinárodná komisia pre ľudské práva gayov a lesieb, ktorá sa špecializuje práve na Afriku. "Táto homofóbia postupne narastá asi desať rokov, ale poznateľne sa vyhrotila práve v poslednom roku," dodáva. 

Moslimský Senegal sa pritom považuje za relatívne demokratickú krajinu a "príklad tolerancie" v regióne. Historické dokumenty z koloniálneho obdobia dokonca hovoria o utajených homosexuálnych komunitách, ktoré boli v senegalských dedinách mlčky akceptované.

Najčítanejšie správy