Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cirkev vyšetruje päť ďalších prípadov sexuálneho zneužívania
Zdielať na
Zahraničie

Cirkev vyšetruje päť ďalších prípadov sexuálneho zneužívania

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa/ilustračné

Prípady sú staré najmenej 20 rokov

Zverejnenie informácií o novom vyšetrovaní prišlo v čase, keď sa  po celom svete objavili obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí kňazmi. Novozélandský arcibiskup John Dew pritom pred niekoľkými dňami povedal, že to cirkev dostalo do krízy.

Päť nových obvinení na Novom Zélande vyšetruje bývalý policajný komisár John Jamieson. Uviedol, že znovu prehodnotil asi 35 prípadov zneužívania detí katolíckymi duchovnými, ale týchto päť prípadov je nových.

Cirkev poverila Jamiesona vyšetrovaním, aby bolo od začiatku zabezpečené, že sa náležite koná a sťažovateľ bol s procesom spokojný. Niektorí z tých, ktorí týchto päť činov údajne spáchali, sú stále nažive a v krajine, povedal Jamieson.

Cirkev odporučila všetkým sťažovateľom, aby o kriminálnych činnostiach informovali políciu, ale niektorí z nich policajné vyšetrovanie nechceli.

Ken Clearwater, predstaviteľ národnej nadácie mužských obetí sexuálneho zneužívania, uviedol, že cirkvou riadené vyšetrovanie prináša obetiam viac zlého ako dobrého. Podľa jeho slov bolo takéto vyšetrovanie pre obete "veľmi traumatizujúce".

Zdielať na

Najčítanejšie správy