Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Bangkoku vyhlásili výnimočný stav
Zdielať na
Zahraničie

V Bangkoku vyhlásili výnimočný stav

Zdroj: TASR

Premiér Abhisit Vedžadživa v metropole Bangkok a okolitých provinciách výnimočný stav

Premiér v televíznom prejave zároveň zdôraznil, že to neznamená okamžitý zákrok bezpečnostných síl proti demonštrantom. "Uľahčí to obnovenie pokoja a poriadku," povedal Abhisit s tým, že bezpečnostné sily konajú v súlade "so zákonmi a medzinárodnými normami".

Protivládni demonštranti predtým prerazili bezpečnostný kordón a nakrátko vnikli do areálu thajského parlamentu. Z budovy evakuovali viacerých ministrov vrtuľníkom a niektorí poslanci z areálu utekali cez plot.

Demonštranti protestujú v Bangkoku už vyše tri týždne. Tzv. červené košele, prevažne stúpenci zvrhnutého expremiéra Thaksina Šinavatru, požadujú okamžité odstúpenie vlády, ktorá podľa nich nemá žiadnu podporu verejnosti, a vypísanie nových volieb. Od soboty obsadili dôležitú obchodnú štvrť v centre hlavného mesta a odmietajú všetky nariadenia rozísť sa.

Výnimočný stav dáva armáde právomoc opätovne nastoliť poriadok a umožňuje úradom pozastaviť platnosť niektorých občianskych práv, ako aj zakázať verejné zhromaždenia viac ako piatich ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy