Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Novodobý "Dundee" loví krokodíly na Kostarike
Zdielať na
Zahraničie

Novodobý "Dundee" loví krokodíly na Kostarike

Nie je však jeden! Desiatky mužov sa na Veľký piatok vybrali do rieky Palmas, aby ulovili posvätného krokodíla.

Desiatky palíc plieskali o vodu od skorého rána, kedy sa lovci vybrali hľadať toho pravého, podľa nich perfektného krokodíla, aby sa ním neskôr v meste mohli pochváliť. Tento akt je súčasťou každoročnej tradície, ktorú tu obyvatelia udržiavajú živú už vyše dvoch storočí.

"Nie je to ľahké, ale ja dúfam, že sa nám podarí jedného perfektného chytiť," hovorí jeden z lovcov. Stovky ľudí, medzi nimi aj turisti, sa zhromaždení popri brehoch prizerali lovu. Lovcom sa úlovok vydaril. Päť metrov dlhú samicu krokodíla zviazali a niesli si ju na pleciach až do mestečka. "Nikde inde som také dačo nevidel," hovorí prizerajúci sa turista Julio.

REUTERS

Kostaričania veria, že krokodíl je posvätné a magické zviera a jeho enzýmy majú liečivé účinky. Voľakedy bolo súčasťou tradície aj jeho obetovanie, neskôr však z tohto aktu zišlo a krokodíl je ešte v ten istý deň vrátený do rieky na mieste, kde bol ulovený.

Pred niekoľkými rokmi bol lov takmer zakázaný. Stalo sa tak, pretože počas lovu bolo niekoľko lovcov krokodílom zranených.

Zdielať na

Najčítanejšie správy