Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Robot má zachrániť zmenšujúcu sa japonskú populáciu
Zdielať na
Zahraničie

Robot má zachrániť zmenšujúcu sa japonskú populáciu

Kýcha, smrká, mračí sa, smeje, usmieva, keď ho pošteklíte na brušku. Jeho mimika je dokonalá. Yotaro však nie je skutočné bábätko, ale robot a jeho cieľom je primäť ľudí mať vlastné dieťatko.

"Chceli sme vytvoriť nový typ robota, ktorý je mäkký, milý, proste rozkošný," vysvetľuje cieľ projektu líder skupiny študentov Hiroki Kunimura. "Chceme, aby ľudia zažili tú nevinnosť bábätka a radosť z neho. Bolo by skvelé, keby ľudia takto prišli na to, aké to je byť rodičom a napokon to ovplyvnilo ich rozhodnutie mať vlastné dieťa. Zistia, že práca nie je všetko a chcú mať vlastnú rodinu."

REUTERS

Yotaro spinká, budí sa, chichoce, keď hrkálka zahrkotá, mračí sa a smeje, keď mu pošteklíte bruško. Jeho tvár reaguje na dotyk, pretože je pokrytá pod mäkkým teplým silikónovým povrchom, pripomínajúcim ľudskú pokožku, dotykovými senzormi a tie vzruchy prenášajú do špeciálneho programu.

Jeho končatiny sa hýbu ako detské vďaka motorčeku. Dokáže tiež smrkať a kýchať vďaka systému vodnej pumpičky. Yotaro reaguje podľa toho, aký tlak je vyvinuté na jeho telíčko. Podľa toho sa menia tiež výrazy jeho tváre i pohyby tela.

REUTERS

Bábätko Yotaro má za sebou už množstvo medzinárodných dizajnérskych ocenení. Jeho rodičia - výrobcovia však dúfajú, že robotík by mohol napomôcť zachrániť nízku pôrodnosť Japonska. Očakáva sa totiž, že pokiaľ sa nezmení, do 50 rokov sa celá japonská populácia zmenší o jednu tretinu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy