Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
368. deň na Ukrajine: Zelenskyj sľúbil, že vrátia ukrajinskú vlajku na Krym
Zdielať na

368. deň na Ukrajine: Zelenskyj sľúbil, že vrátia ukrajinskú vlajku na Krym

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu znovu vyhlásil, že jeho krajina si nárokuje na Krymský polostrov nachádzajúci sa na severnom pobreží Čierneho mora, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. Majiteľ ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin v sobotu večer oznámil, že jeho žoldnieri úplne obsadili dedinu Jahidne ležiacu na severozápadnom okraji mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinská armáda bude na jar pripravená spustiť protiofenzívu proti ruským silám, ktoré okupujú rozsiahle časti Ukrajiny.

Zelenskyj dal sľub: Vrátime ukrajinskú vlajku na Krym

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu znovu vyhlásil, že jeho krajina si nárokuje na Krymský polostrov nachádzajúci sa na severnom pobreží Čierneho mora, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014.  "Toto je naše územie. Naši ľudia. Naša história," uviedol 45-ročný ukrajinský prezident, ako sa píše vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu. "S návratom Krymu príde na Ukrajinu aj mier," dodal. "Vrátime ukrajinskú vlajku do každého kúta Ukrajiny," zdôraznil Zelenskyj.

Ukrajinská armáda bude na jar pripravená na protiofenzívu, tvrdí rozviedka

Ukrajinská armáda bude na jar pripravená spustiť protiofenzívu proti ruským silám, ktoré okupujú rozsiahle časti Ukrajiny. Oznámil to predstaviteľ hlavnej správy vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (GUR) Vadym Skibickyj. Presný dátum tejto protiofenzívy podľa Skibického slov závisí od viacerých činiteľov vrátane dodávok zbraní zo Západu.

Prigožin tvrdí, že jeho žoldnieri dobyli dedinu na okraji Bachmutu

Majiteľ ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin v sobotu večer oznámil, že jeho žoldnieri úplne obsadili dedinu Jahidne ležiacu na severozápadnom okraji mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Hlásenia ukrajinskej armády však naznačujú, že dedina je stále pod ukrajinskou kontrolou. Reuters pripomína, že informácie sa nedali bezprostredne overiť. Len deň predtým Prigožin uviedol, že vagnerovcom sa podarilo dobyť aj dedinu Berchivka, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov severozápadne od Bachmutu. Ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov medzičasom potvrdil obsadenie dediny na svojom kanáli na YouTube.

Intenzívne boje okolo východného mesta Bachmut pokračujú

Situácia na fronte vo východoukrajinskom regióne Donbas je v nedeľu stále veľmi vážna a obe strany konfliktu poskytli protichodné informácie o vývoji bojov okolo mesta Bachmut. Kým ruské zdroje vyhlásili dedinu Jahidne - ktorá leží v južnej časti cesty vedúcej do mesta Sloviansk a susedí s Bachmutom -, za dobytú, ukrajinský generálny štáb v nedeľu oznámil, že ruské útoky na dedinu odrazili.

Nemecký minister sa "prikláňa" k tvrdeniu, že Rusko musí Krym vrátiť Ukrajine

Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa "prikláňa" k tvrdeniu, že Krymský polostrov je ukrajinský a Rusko ho musí vrátiť Ukrajine. Nemecký minister v interview pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk povedal, že to musí byť rozhodnutie Kyjeva, kedy a za akých podmienok vstúpi do mierových rozhovorov s Moskvou. Pistorius dodal, že to isté platí aj pre rozhodnutie týkajúce sa znovudobytia Krymského polostrova, ktorý si Ruska anektovalo od Ukrajiny v roku 2014.

Putin tvrdí, že Rusko nemôže ignorovať jadrové kapacity NATO

Rusko nemá na výber a musí brať ohľad na jadrové kapacity Severoatlantickej aliancie, uviedol ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu pri odôvodnení pozastavenia účasti Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. Putin v rozhovore pre štátnu televíziu Rossija 1 povedal, že pozastavenie plnenia záväzkov vyplývajúcich z Novej dohody START vyplýva z potreby "zaistiť bezpečnosť a strategickú stabilitu" Ruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy