Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TV JOJ v Turecku: Do zničených miest vozia organizácie tisícky kusov chleba, vodu a oblečenie
Zdielať na

TV JOJ v Turecku: Do zničených miest vozia organizácie tisícky kusov chleba, vodu a oblečenie

HATAY / Turci stále pokračujú v hľadaní ľudí, ktorí mohli prežiť zemetrasenie, no stále sú zavalení v ruinách zničených domov. Okrem toho do zničených miest vozia rôzne organizácie tisícky kusov chleba, vodu a oblečenie. Záchranné tímy postupne začínajú nahrádzať robotníci s rýľmi, lopatami a kladivami. Do oblasti totiž teraz smerujú najmä pohrebné autá.

Lopaty, rýle a kladivá. Niektoré úplne nové. Tak vyzerá ráno v stanovom meste, pri štadióne v zničenom Hatay. Náradie rozdajú majstri robotníkom a zatiaľ, čo pri lopatách prebiehajú bleskové porady, na chodníkoch v teplých slnečných lúčoch sedia ženy s deťmi.

Dievčatá si češú rozpustené vlasy a malí chlapci si hádžu loptu alebo hrajú futbal. Toto sú ľudia, ktorí apokalyptické zemetrasenie prežili a ich domy teraz nahradili stany s gumenými podlahami. Nádej, že v ruinách sú živí, stále existuje. Ak záchranári nájdu aj ten najmenší náznak života v ruinách, volajú k sebe tých, ktorí v troskách majú svojich najbližších. 

A na hŕby sutín ich bagristi vo veľkej naberacej lyžici vyzdvihnú k záchranárom. Je to bezpečnejšie, aby sa v rozdrvených sutinách neporanili alebo neprepadli. Už tisíckrát v tomto meste pátrači náhle prerušili hukot strojov v domnienke, že počuli hlas zasypaného človeka. A tisíckrát sa ich nádej rozplynula.

Tak ako teraz. Napriek tomu, sú vytrvalí. Tak ako Faruk, záchranár z Istanbulu, ktorý na ruinách pracuje už siedmi deň. "To zemetrasenie bolo veľmi silné. Štát a všetky úrady nasadili každého, kto môže na záchranné práce. Toto je veľké utrpenie tunajších ľudí," povedal Faruk. Faruk na zem napíše číslo 2 000. O toľkých ľuďoch len on vie, že zahynuli s troskách domov v Hatay. A je ich zrejme oveľa viac. 

Faruk sa vrátil pracovať na ruiny a Rasťo Striško sa pri vjazde do mesta stretáva s majiteľom pohrebnej služby. Umuc Gučlu pri zemetrasení prišiel o dvoch svojich kolegov. Teraz ide pre mŕtveho, ktorý má pohreb. Pred troskami, kde stále pracujú záchranári, stojí Tadžaj Hasanov. Jeho z trosiek vyslobodili len s malými poraneniami na ruke a na nohách. Teraz dúfa, že aj jeho zasypaní susedia, budú mať šťastie ako on. Aspoň niektorí. Od zemetrasenia ubehol už týždeň. 

Najčítanejšie správy