Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zelenskyj v europarlamente: Ukrajina bojuje s najviac protieurópskym režimom moderného sveta
Zdielať na

Zelenskyj v europarlamente: Ukrajina bojuje s najviac protieurópskym režimom moderného sveta

BRUSEL / Ukrajina bojuje s najviac protieurópskym režimom moderného sveta a svojím nasadením bráni aj európske hodnoty, upozornil dnes v Európskom parlamente ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident krajiny, ktorá sa už skoro rok bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska, vystúpením pred europoslancami začal svoju dnešnú návštevu Bruselu. Čaká ho ešte stretnutie so šéfmi štátov a vlád na ich mimoriadnom summite. V europarlamente prezident tiež poďakoval za pomoc, ktorú Kyjevu európske krajiny poskytujú.

Zelenskyj, ktorý je tieto dni iba na svojej druhej zahraničnej ceste od začiatku ruskej invázie, pred europoslancami hovoril o európskych a ukrajinských hodnotách, proti ktorým podľa neho Rusko vedie "totálnu vojnu". Využíva na to rozsiahle rezervy zbraní ešte zo sovietskych čias aj pomoc v podobe dodávok od diktátorských režimov ako je Irán.

Pri svojich vystúpeniach a rokovaniach v Londýne a Paríži, teda predchádzajúcich zastávkach terajšej európskej cesty, Zelenskyj opakovane na spojencov apeloval ohľadom dodávok moderných zbrojných systémov, vrátane lietadiel.

"Ďakujem, že sa bránime spoločne," uviedol Zelenskyj, ktorého prejav europoslanci niekoľkokrát ocenili povstaním a búrlivým potleskom. Už pri príchode do sály sa ukrajinský prezident dočkal dlhšieho potlesku v stoji a zo strany šéfky EP Roberty Metsolaovej tiež ubezpečenia o tom, že budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii

Celý prejav si môžete pozrieť TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy