Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
336. deň na Ukrajine: Rozhodnutie Nemecka poslať tanky Ukrajine je extrémne nebezpečné, tvrdí Moskva
Zdielať na

336. deň na Ukrajine: Rozhodnutie Nemecka poslať tanky Ukrajine je extrémne nebezpečné, tvrdí Moskva

KYJEV / Moskva v stredu označila za "extrémne nebezpečné" rozhodnutie Berlína o dodávkach tankov na Ukrajinu. Dvojica Britov - 47-ročný Andrew Bagshaw a 28-ročný Chris Parry - sa "pokúšala zachrániť staršiu ženu zo Soledaru, keď ich auto zasiahla delostrelecká paľba," oznámila Bagshawova rodina. Príslušníkom Vagnerovej skupiny sa darí postupovať vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú boje vo štvrtiach, ktoré doposiaľ ovládala ukrajinská armáda. Ukrajinská armáda v stredu tlačovej agentúre AFP priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Rozhodnutie dodať tanky Kyjevu označil Pistorius po zasadnutí obranného výboru Spolkového snemu za "historické".

Moskva: Rozhodnutie Nemecka poslať tanky Ukrajine je "extrémne nebezpečné"

Moskva v stredu označila za "extrémne nebezpečné" rozhodnutie Berlína o dodávkach tankov na Ukrajinu. Nemecko v stredu potvrdilo, že Kyjevu dodá tanky Leopard 2 a povolilo to aj ďalším krajinám, ktoré ich majú vo výzbroji. Tieto tanky nemeckej výroby patria k najvýkonnejším na svete a ich poskytnutie Ukrajine by znamenalo veľké posilnenie ukrajinskej armády v boji proti inváznym ruským silám.
Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz spresnil, že Nemecko koná v úzkej spolupráci so svojimi spojencami. Berlín podľa vyhlásenia vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov typu Leopard 2. Spolu s ďalšími krajinami by dodané tanky mohli vytvoriť dva prápory.

Dvaja Briti zahynuli na Ukrajine, keď pomáhali s evakuáciou obyvateľov

Dvojica Britov - 47-ročný Andrew Bagshaw a 28-ročný Chris Parry - sa "pokúšala zachrániť staršiu ženu zo Soledaru, keď ich auto zasiahla delostrelecká paľba," oznámila Bagshawova rodina. Bagshaw bol vedeckým pracovníkom v oblasti genetiky, pričom na Ukrajine pôsobil ako dobrovoľník od apríla."Andrew nezištne podstupoval mnohé osobné riziká a zachránil veľa životov; ľúbime ho a sme naozaj veľmi hrdí na to, čo robil," uviedla jeho rodina, ktorá zároveň apelovala na všetky civilizované krajiny, aby vojnu na Ukrajine zastavili a Ukrajincom pomohli zbaviť sa agresora. Bagshawove telesné pozostatky budú prevezené na Nový Zéland, kde žil so svojou rodinou.

Parryho prácu na Ukrajine vyzdvihla jeho rodina v samostatnom vyhlásení, ktoré zverejnilo aj britské ministerstvo zahraničných vecí. "Na jeho nezištné odhodlanie pomáhať starým, mladým a znevýhodneným ľuďom, sme my aj jeho širšia rodina nesmierne hrdí," uviedla vo vyhlásení. Príbuzní opísali Parryho ako "starostlivého syna, skvelého brata a pre mnohých najlepšieho priateľa". Pred cestou na Ukrajinu pracoval ako softvérový inžinier.

Vagnerová skupina postupuje v Bachmute, tvrdí proruský predstaviteľ

Príslušníkom Vagnerovej skupiny sa darí postupovať vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú boje vo štvrtiach, ktoré doposiaľ ovládala ukrajinská armáda. Oznámil to v stredu proruský líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters."Jednotky, konkrétne vagnerovci, postupujú v samotnom Arťomovsku," cituje TASS Pušilina, ktorý pre Bachmut použil ruský názov."Boje už prebiehajú na predmestí a v štvrtiach, ktoré donedávna ovládal nepriateľ," dodal.

Reuters upozornil, že nedokázal tieto informácie nezávisle overiť. Bachmut západní vojenskí analytici nepovažujú zo strategického hľadiska za veľmi významné mesto. V jeho okolí sa však počas jedenásť mesiacov trvajúcej vojny odohrali niektoré z najkrvavejších bojov. Jeho dobytie má preto pre Rusko aj Ukrajinu najmä symbolický význam.

Ukrajinská armáda sa stiahla z mesta Soledar

Ukrajinská armáda v stredu tlačovej agentúre AFP priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ruské sily už predtým uviedli, že mesto tento mesiac dobyli."Po mesiacoch ťažkých bojov, vrátane posledných týždňov, ukrajinské ozbrojené sily odišli (zo Soledaru) a stiahli sa k líniám pozdĺž okrajových častí mesta, na pripravené pozície," povedal hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

Čerevatyj agentúre AFP presne neuviedol, kedy sa ukrajinskí vojaci zo Soledaru stiahli, ale povedal, že tento manéver bol starostlivo naplánovaný."Niektorí vojaci držia okraje Soledaru, ďalší budujú obrannú líniu a opevňujú nové body, pričom zároveň uštedrujú masívny úder nepriateľovi," povedal Čerevatyj. Nedošlo k žiadnemu "hromadnému zajatiu" ani "obkľúčeniu" ukrajinských síl, dodal.

Pistorius: Prvé nemecké tanky by mohol Kyjev dostať o tri mesiace

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v stredu vyhlásil, že prvé tanky Leopard 2 by mohli byť na Ukrajinu dodané za približne tri mesiace. Dodal, že najprv sa urýchlene začne výcvik a dohodnú sa zásobovacie cesty. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Rozhodnutie dodať tanky Kyjevu označil Pistorius po zasadnutí obranného výboru Spolkového snemu za "historické".

Bolo totiž prijaté koordinovane na pozadí "vysoko explozívnej situácie na Ukrajine". Minister uistil, že Nemecko sa priamo nestane súčasťou tohto vojnového konfliktu. Nemecké bojové tanky budú vôbec po prvý raz od druhej svetovej vojny použité na európskom bojisku.

Berlín podľa vyhlásenia vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov typu Leopard 2. Spolu s ďalšími krajinami by dodané tanky mohli vytvoriť dva prápory. Scholz podľa stanice Sky News vyhlásil, že Nemecko spolu s Britániou dodáva Ukrajine najviac zbraní. "Ak zhrnieme, čo sme sa doteraz rozhodli dodať, potom môžeme povedať, že Nemecko bude vždy priekopníkom v podpore pre Ukrajinu!" povedal podľa denníka The Guardian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy