Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hollywoodsky chodník slávy oslavuje päťdesiatku
Zdielať na
Zahraničie

Hollywoodsky chodník slávy oslavuje päťdesiatku

Na Chodníku slávy bolo za uplynulých 50 rokov zvečnených 2400 osobností

Oslavy tohto výročia štartuje Hollywoodska obchodná komora ako správca Chodníka slávy už dnes odhalením 2401. hviezdy pre bývalého člena skupiny Beatles Ringo Starra. Oslavy však budú pokračovať po celý rok a vyvrcholia v novembri slávnostným galavečerom, ktorým by sa mal ukončiť aj niekoľkomesačný proces obnovy novodobej historickej pamiatky. Mnohé z hviezd sú totiž popraskané a z niektorých menej favorizovaných po rokoch zostali len úlomky.

Na Chodníku slávy bolo za uplynulých 50 rokov zvečnených 2400 osobností, ale aj filmových postáv. Bez mena zostáva k dispozícii ešte stále 200 hviezd, ale slávny bulvár sa môže rozšíriť aj do ďalších ulíc. Dnes hviezdy obkolesujú 18 blokov a kto si ich chce prezrieť úplne všetky, musí pešo prejsť až štyri kilometre.

Otcom myšlienky vybudovať netradičný Hollywoodsky bulvár bol vtedajší prezident Hollywoodskej obchodnej komory E.M. Stuart. V roku 1953 prišiel s návrhom na obnovu Hollywoodu s cieľom "zachovať slávu komunity, ktorej meno je spojené s kúzlom krásy a vzrušenia".

Hoci sa odvtedy pozabudlo, kde sa tvorcovia Chodníka slávy nechali inšpirovať, dnešní predstavitelia komory sa domnievajú, že myšlienka umiestniť na chodníku hviezdy s menami umelcov pochádza z historického Hotela Hollywood. V jednej z tamojších sál totiž strop zdobili práve takéto hviezdy s vyrytými menami filmových hviezd.

Vyše šesť rokov trvalo rozhodovanie o konečnej podobe chodníka a výbere mien prvých hviezd zvečnených na novej turistickej atrakcii. Výstavbu spomalili aj dva súdne spory. V jednom z nich vlastníci nehnuteľností odmietli účasť na budovaní chodníka. Protagonistom druhého sporu bol slávny herec Charlie Chaplin, ktorý sa dožadoval odškodného za odmietnutie zaradiť jeho meno na zoznam hviezd zvečnených na plánovanej atrakcii. Dôvodom boli jeho údajné aktivity zamerané na podporu komunistov. Chaplin sa napokon dočkal svojej hviezdy na Chodníku slávy až v roku 1972.

Chodník bol slávnostne otvorený 23. novembra 1960, aj keď dokončený bol až v nasledujúcom roku na jar. Náklady na projekt vtedy predstavovali 1,25 milióna dolárov. Zložili sa naň majitelia obchodov, z ktorých každý zaplatil vyše 278 dolárov za každý meter priečelia svojej prevádzky.

V prvej etape projektu umiestnili v Hollywoode 1558 ružových terrazzových hviezd. V roku 1978 sa stal Chodník slávy oficiálne historickou pamiatkou. Po rokoch úpadku Hollywoodu na prelome 70. a 80. rokov našla obchodná komora nového lídra pre svoj kultúrno-developerský projekt. Synonymom Chodníka slávy sa na takmer 30 rokov stal Johnny Grant, ktorý bulvár rozšíril a vďaka ďalším investorom obnovil pôvodnú slávu Hollywoodu.

Odvtedy navštevuje filmovú štvrť ročne až 26 miliónov turistov. Tí sú dnes pre Hollywood oveľa dôležitejším zdrojom príjmov než filmové štúdiá, z ktorých sa drvivá väčšina už dávnejšie odsťahovala do moderných gigantických prevádzok mimo Hollywoodu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy